Норвегия обмисля дали да се присъедини към други западни страни, като изключи китайската Huawei Technologies от изграждането на част от новата си телекомуникационна 5G инфраструктура.

Норвежкото правителство в момента обсъжда мерки за намаляване на потенциалните уязвимости в телекомуникационната индустрия преди обновяването.

Заплаха ли е Huawei за сигурността на Европа?

Заплаха ли е Huawei за сигурността на Европа?

Някои подозират китайския гигант в шпионаж, други силно разчитат на продуктите и услугите му

Държавният оператор Telenor който има 173 млн. абонати в 8 държави в Европа и Азия, подписа първия си голям договор с Huawei през 2009 г., прокарвайки пътя за глобалната експанзия на китайската компания.

Telenor и конкурентната Telia в момента използват 4G оборудване на Huawei в Норвегия и тестват оборудване на китайската компания в техните експериментални 5G мрежи.

И Япония може да наложи забрани на Huawei и ZTE

Още една голяма икономика иска да забрани Huawei и ZTE

САЩ, Австралия и Великобритания вече изразиха притеснения за националната си сигурност

"Споделяме същите опасения като САЩ и Великобритания и това е шпионаж за частни и държавни участници в Норвегия", казва пред Reuters министърът на правосъдието Тор Миккел Вара.

"Този въпрос е с висок приоритет ... искаме това да стане, преди да изградим следващия кръг от телекомуникационната мрежа", посочва министърът.

Най-големият британски телеком BT Group изхвърля Huawei от мрежите си

Водеща световна икономика отхвърли Huawei

Причината е обичайната - опасения за националната сигурност

На въпрос дали могат да бъдат предприети конкретни действия срещу Huawei, той отговаря: "Да, обмисляме стъпките, предприети в други страни, това е част от въпроса - стъпките, предприети в САЩ и Великобритания."

Huawei се опита да разсее съмненията, като отново заяви, че оборудването му е сигурно. "Клиентите ни в Норвегия имат силни изисквания за сигурност за нас и те управляват риска в техните операции по добър начин", казва пред Reuters Торе Ордерльокен, служител по киберсигурност в Huawei Norway.

Нова Зеландия също отхвърли Huawei

Още една развита западна държава отхвърли Huawei

Службите смятат, че 5G оборудването й заплашва националната сигурност

"Ще продължим да бъдем открити и прозрачни и да предлагаме разширени тестове и проверка на нашето оборудване, за да докажем, че можем да доставим сигурни продукти в 5G мрежата в Норвегия", уверява Ордерльокен.

Правителството в Пекин насърчава китайските предприятия да спазват законите на страните, в които работят, и по същия начин изисква от други държави да осигурят равни условия за китайските фирми, казва говорителят на китайското външно министерство Лу Канг.

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Заради притеснения за националната сигурност

"Ако това равновесие бъде нарушено, тогава това не е нещо добро за нито една икономика", предупреждава държавният служител.

През август президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа законопроект, който забранява на американското правителство да използва оборудването на Huawei и обмисля изпълнителна заповед, която ще накара и американските компании да направят същото.

САЩ готви нова забрана за ZTE и Huawei

Тръмп се готви да изхвърли ZTE и Huawei от САЩ

Блокирането на бизнеса на двете компании ще е удар по операторите в селските райони

Вашингтон призова съюзниците си да не използват оборудването на Huawei при изграждането на 5G мрежи. Във Великобритания държавният телеком BT премахва оборудването на Huawei от ядрото на съществуващите си 3G и 4G мобилни мрежи и се отказа от услугите на китайската компания за централните части на мрежата си от следващо поколение.

Telenor заяви, че приема сериозно сигурността. "Норвегия има пълен контрол над критичната инфраструктура в продължение на много, много години и ние в Telenor я приемаме много сериозно", заяви пред Reuters главният изпълнителен директор на Telenor Сигве Бреке.