Разузнавателната агенция на Нова Зеландия отхвърли първото искане на телекомуникационната индустрия в страната да използва 5G оборудване, предоставено от китайския Huawei Technologies, позовавайки се на опасения за националната сигурност.

Доставчикът на телекомуникационни услуги Spark New Zealand, който отправи искането, обяви, че ще преразгледа аргументите, преди да обмисли каквито и да било допълнителни стъпки, пише Reuters.

Решението идва, тъй като западните народи стават все по-предпазливи спрямо подозираното от тях участие на китайското правителство в мобилните и други комуникационни мрежи от пето поколение. Huawei многократно повтори, че Пекин няма влияние върху компанията.

И Австралия забрани доставките на оборудване от ZTE и Huawei

И Австралия забрани доставките на оборудване от ZTE и Huawei

Пореден удар по китайските производители

По-рано тази година, съседна Австралия забрани на Huawei да достави 5G оборудване, като също се позова на рискове за сигурността. Миналата седмица Wall Street Journal съобщи, че правителството на САЩ се опитва да убеди компаниите в съюзни държави да избягват китайската компания.

"Информирал съм Spark, че е идентифициран значителен риск за сигурността на мрежата", каза генералният директор на Бюрото по сигурността на съобщенията Андрю Хамптън.

Министърът на разузнавателните служби Андрю Литъл заяви пред Reuters, че Spark, чието искане e част от първото заявление за 5G в страната, може да работи с агенцията за смекчаване на риска. Той отказа да разкрие повече подробности, тъй като информацията е поверителна.

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Заради притеснения за националната сигурност

Huawei каза в изявление, че "активно ще се заеме с всякакви опасения и ще работи в сътрудничество, за да намери пътя напред", добавяйки, че е подписала повече от 20 договора за 5G с доставчици на телекомуникационни услуги по целия свят.

Говорителят на китайското външно министерство Генг Шуанг изрази "сериозна загриженост" и отбеляза, че бизнес-връзките между Китай и Нова Зеландия са взаимноизгодни и печеливши и за двете държави.

"Надяваме се правителството на Нова Зеландия да осигури справедлива конкурентна среда за китайските компании, опериращи в Нова Зеландия, и да прави повече, за да се възползва от двустранното взаимно доверие и сътрудничество", каза той на ежедневен брифинг.

И Япония може да наложи забрани на Huawei и ZTE

Още една голяма икономика иска да забрани Huawei и ZTE

САЩ, Австралия и Великобритания вече изразиха притеснения за националната си сигурност

Тотален достъп

Huawei участва в други телекомуникационни системи в Нова Зеландия, като мобилната й 4G мрежа и вложи 272 млн. долара в научноизследователска и развойна дейност в страната.

Според Литъл всяко решение относно телекомуникационната технология е вземано отделно спрямо законодателството в областта на телекомуникациите и сигурността.

"Разликата между 5G мрежите и конвенционалните 4G и 3G мрежи е конфигурацията на технологията. С 5G технология, всеки компонент на мрежата 5G означава, че всяка част от мрежата може да бъде достъпна", обясни той.

САЩ забрани телефоните на Huawei и ZTE във военните си бази по света

САЩ забрани телефоните на Huawei и ZTE във военните си бази по света

Пентагонът обяви китайските компании за заплаха за американската сигурност

Това отразява опасенията на австралийците, че с 5G е трудно да се ограничат продавачите, считани за висок риск за не толкова чувствителните части на мрежата.

Конкурентът на Spark 2degrees заяви, че взема под внимание решението и "търси яснота по него".

"Значението на многобройните доставчици за постигането на ценова конкурентоспособност все още стои, така че ако това обявяване има подобно въздействие върху 2degrees, това ще бъде истинско разочарование за конкуренцията", каза пред Reuters шефът на корпоративния бизнес на телекома Матю Боланд.