Опасения за националната сигурност може да се окажат причина Австралия да се откаже китайската компания Huawei да осигури оборудването в страната за въвеждане на новото поколение 5G мрежи, съобщава Australian Financial Review, цитиран от Business Insider.

Източници на медията потвърждават тази информация, като посочват, че почти сигурно Huawei ще бъде изключена от проекта за въвеждането на безжична 5G мрежа в Австралия.

Според тях държавните институции по сигурността са предупредили за рисковете, свързани с китайският технологичен производител.

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Заради притеснения за националната сигурност

Останалите две компании, които са кандидати за изграждането на 5G мрежата в Австралия са финландската Nokia и ZTE.

Това не е първият такъв случай за Huawei. През 2012 година властите в страната не й разрешиха да участва в изграждането на т.нар. национална широколентова мрежа (NBN) заради притеснения, свързани с киберсигурността. Тогава това решение беше взето след доклад на Австралийската организация за сигурност и разузнаване.

Основната цел на китайската ZTE е да шпионира други държави

Основната цел на китайската ZTE е да шпионира други държави

За да постигне целта си, тя е подкупвала висши държавни служители, показват съдебни документи

По-рано тази година пък експерти от САЩ също предупредиха, че продуктите на китайската компания могат да представляват заплаха за националната сигурност на страната.

Ръководители от ФБР, ЦРУ и НАСА коментираха през февруари, че не ползват устройства на Huawei и ZTE и препоръчват същото на американските граждани.

След това стана ясно, че служителите австралийското министерство на отбраната не използват устройства на двете китайски компании. От Пентагонът пък обявиха през май, че ще спрат продажбата на телефони и модеми на Huawei и ZTE в магазините към военните си бази, тъй като същите "могат да представляват сериозен риск".

САЩ забрани телефоните на Huawei и ZTE във военните си бази по света

САЩ забрани телефоните на Huawei и ZTE във военните си бази по света

Пентагонът обяви китайските компании за заплаха за американската сигурност