ZTE е създадена от Китай с цел шпионаж и открито използва подкупи за постигане на целите си.

Тези шокиращи твърдения относно целите и практиките накитайската технологична компания се съдържат в съдебните документи по делото между нея и американската Universal Telephone Exchange.

САЩ отряза китайската ZTE Corp. от американски технологии за 7 години

САЩ нанесе тежък удар на китайски технологичен гигант

Санкцията ще саботира целия бизнес на компанията и амбициите й да развива 5G

"Китайското министерство на въздухоплаването основа ZTE като фронт за изпращане на офицери в чужбина под недипломатическо прикритие като учени, бизнесмени и ръководители с цел събиране на разузнавателни данни", твърдят документите по делото, цитирани от Business Insider.

В клетвена декларация двама телекомуникационни лидери от Либерия разказват, че китайската компания е подкупила длъжностни лица в страната, сред които съдии и бивш президент на африканската държава, между 2005 и 2007 г.

Китайската ZTE спира работа заради санкциите на САЩ

Огромен производител на смартфони е на ръба на оцеляването заради санкциите на САЩ

Следващите 2 седмици ще са критични за съдбата на компанията

Предложено им е да получат 5% от стойността на договора със ZTE, ако тя бъде предпочетена вместо Universal Telephone Exchange. И двамата получават парите в брой в "кафяви хартиени торби", a на единия е подарено пътуване в Китай, където са му предоставени неограчени средства за пазаруване.

ZTE отхвърля твърденията, но централната банка на Норвегия забрани на своя държавен инвестиционен фонд да инвестира в компанията през 2016 г., тъй като смята, че тя представлява неприемлив риск от "голяма корупция".

ZTE може да изгуби достъпа си до Android след санкциите на САЩ

САЩ реже достъпа до Android на китайски гигант при смартфоните?

Компанията може цели 7 години да е лишена от операционната система

Според норвежката валутна институция през 2015 г. китайската компания е "обвинена в корупция в общо 18 държави и е разследвана за корупция в 10 от тях".

"ZTE оперира в сектор, където големите договори в публичния сектор са често срещани и се смята, че многократно е плащала големи подкупи, така че служителите от публичния сектор да я фаворизират по време на търгове. Предполага се, че това се е случвало в в страни като Замбия, Филипините, Папуа Нова Гвинея, Либерия, Мианмар и Нигерия", се казва в доклада на норвежката централна банка.

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Заради притеснения за националната сигурност

Според изследване на американска медия ZTE не само редовно подкупва чуждестранни служители, но има цял отдел, посветен на управлението на плащанията за подкупи.

През февруари шестима шефове на американското разузнаване - включително ръководителите на ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност - свидетелстват, че те не използват и не препоръчват на частни граждани да използват продукти на ZTE и производителя на смартфони Huawei.

САЩ забрани телефоните на Huawei и ZTE във военните си бази по света

САЩ забрани телефоните на Huawei и ZTE във военните си бази по света

Пентагонът обяви китайските компании за заплаха за американската сигурност

Пентагонът забрани смартфоните на двете китайски марки във военните си бази по света, тъй като "може да представляват неприемлив риск".

В Австралия ZTE и Huawei са избрани за разработването на 5G мрежа.