Китайският технологичен гигант ZTE Corp. напоследък е във вихър от проблеми, а неволите му тепърва се задълбочават. САЩ тежки наложи санкции и отряза достъпа на компанията до своите технологии, което означава, че тя вероятно няма да може да използва и софтуер на Android в своите устройства.

На американски компании е забранено да продават части и софтуер на ZTE в продължение на 7 години. Китайската компания бе наказана, след като наруши споразумението с Вашингтон да не изпраща американски стоки в Иран.

Телекомуникационният регулатор в САЩ предложи нови правила, забраняващи на правителствените компании да купуват софтуер и хардуер от частни фирми, за които се смята, че представляват заплаха за сигурността на американските телекомуникационни мрежи.

САЩ отряза китайската ZTE Corp. от американски технологии за 7 години

САЩ нанесе тежък удар на китайски технологичен гигант

Санкцията ще саботира целия бизнес на компанията и амбициите й да развива 5G

"Скритите "задни вратички" в нашите мрежи в рутери, суичове и друго мрежово оборудване могат да позволят на враждебните чужди сили да вкарат вируси и други злонамерени програми, да откраднат личните данни на американците, да шпионират американския бизнес и др.", каза председателят на Федералната комисия по комуникации Аджит Пай.

Това вероятно ще навреди както на ZTE, така и на китайския й конкурент Huawei Technologies. Конгресът вече забрани на държавните агенции в САЩ да купуват телекомуникационно оборудване от двете компании. Ограниченията са сериозна пречка пред стремежа на Huawei и ZTE да спечелят значителен пазарен дял на американския пазар.

На ZTE вероятно ще й бъде забранено да използва операционната система на Google на своите мобилни устройства, твърди източник на Reuters. Двете компании вече обсъждат влиянието на забраната, но все още не са сигурни дали тя важи и за Android.

ZTE достави 46.4 млн. смартфони през миналата година, превръщайки се в седмия най-голям производител, използващ Android, според изследователската фирма IHS Markit.