Китайският технологичен гигант ZTE Corp. прекрати всичките си основни операции по-малко от месец, след като попадна под ударите на санкциите на САЩ. Вашингтон наложи 7-годишна забрана за покупка на американски компоненти и технологии, след като обяви, че ZTE е нарушила санкциите срещу Иран и Северна Корея.

Компанията, която е вторият най-голям производител на телекомуникационно оборудване в Китай и е сред от най-големите производители на смартфони в света, явно няма друг избор, освен да преустанови работа. 

Тя уведоми инвеститорите си, че в резултат на американската "заповед за отказ, основните оперативни дейности на компанията са прекъснати" и определи следващите 2 седмици като критични за оцеляването си.

САЩ отряза китайската ZTE Corp. от американски технологии за 7 години

САЩ нанесе тежък удар на китайски технологичен гигант

Санкцията ще саботира целия бизнес на компанията и амбициите й да развива 5G

ZTE увери, че поддържа достатъчен ресурс от пари и спазва всички свои търговски задължения "в съответствие със законите и регулациите", като работи усилено, за да убеди Вашингтон да отмени ограниченията.

"Компанията и свързаните с нея лица активно комуникират със съответните правителствени отдели на САЩ, за да улеснят изменението или отмяната на заповедта за отказ от правителството на САЩ и да доведат до положителен резултат при разработването на въпросите", се казва изявлението на ZTE.

Китайската компания бе глобена с почти 900 млн. долара миналата година за нарушаване на ембаргото върху износа на телекомуникационно оборудване за Иран, използвайки американски компоненти в устройства, които продаде на Техеран. Тя погази и санкциите срещу Северна Корея, като й продаде оборудване.

ZTE: САЩ поставят под риск съществуването ни

ZTE: САЩ поставят под риск съществуването ни

Китайската компания се закани да защитава правата си по съдебен ред

Компанията е нарушила споразумението с администрацията във Вашингтон, като вместо да порицае, е платила пълни бонуси на служителите, свързани незаконната сделка и е излъгалa американските власти.

Това разгневи САЩ, които забраниха на ZTE да купува чипове от компании като Intel и Qualcomm и оптични компоненти от Lumentum. Забраната дори потенциално се разшири до операционната система на Google - Android, с която работят телефоните на ZTE.

Сега компанията е с вързани ръце, няма как да произведе нови телефони и изчерпи досегашните си наличности.

ZTE може да изгуби достъпа си до Android след санкциите на САЩ

САЩ реже достъпа до Android на китайски гигант при смартфоните?

Компанията може цели 7 години да е лишена от операционната система

"Не е неочаквано да видим, че ZTE е изчерпала наличностите си, тъй като не може да получи повече компоненти от ключовите доставчици в САЩ. САЩ заявиха, че преглеждат обжалването от ZTE, мисля, че това е добър знак", зaяви пред Bloomberg Едисон Лий, анализатор в Jefferies.

Сега всички погледи са насочени към другия китайски гигант - Huawei. Той също е голям производител на смартфони и телекомуникационно оборудване и също е разследван заради нарушаване на санкциите срещу Иран.

Случващото се със ZTE Huawei е поредната драма в обтегнатите отношения между САЩ и Китай, които заплашват да се превърнат в истинска търговска война.

САЩ забрани телефоните на Huawei и ZTE във военните си бази по света

САЩ забрани телефоните на Huawei и ZTE във военните си бази по света

Пентагонът обяви китайските компании за заплаха за американската сигурност

Научноизследователска и развойна дейност в Китай е под голям натиск през последните години, заради възможността от загуба на достъп до критични американски компоненти.

Вашингтон редовно обвинява Пекин в кражба на интелектуална собственост, фалшификации, кибератаки, икономически шпионаж и пираство.

Без американските технологии и компоненти китайската технологична индустрия няма как да извърши успешен преход към така желаните 5G мрежи.