Правителството на Съединените американски щати се опитва да убеди доставчиците на гласови и интернет услуги в партньорски държави да избягват телекомуникационното оборудване от китайската Huawei Technologies, пише The Wall Street Journal, цитирайи свои източници.

Ходът ще засили натиска срещу най-големият производител на телеком оборудване в света, който вече е наблюдаван внимателно от западните разузнавателни агенции заради връзките с китайското правителство и възможността техниката да бъде използвана за шпиониране.

Американски официални лица са проверли разговори с техни колеги от други държави и с мениджъри от телеком компании в приятелски страни, където оборудването на Huawei вече се използва.

И Япония може да наложи забрани на Huawei и ZTE

Още една голяма икономика иска да забрани Huawei и ZTE

САЩ, Австралия и Великобритания вече изразиха притеснения за националната си сигурност

САЩ вече забрани на китайската компания да доставя за правителството и компаниите, които работят по договор с държавата, а Австралия забрани на Huawei да участва в изграждането на мобилната мрежа от следващо поколение 5G.

Самата Huawei многократно отрича да работи за което и да е правителство.Междувременно Вашингтон дори обмисля увеличаването на финансовата помощ за телекомуникационно развитие в страните, които издават забрани за използване на китайска техника, включително и от ZTE. Сред основните притеснения на САЩ е използването ѝ в държави, в които имат американски военни бази, като например Германия, Италия и Япония.

И Австралия забрани доставките на оборудване от ZTE и Huawei

И Австралия забрани доставките на оборудване от ZTE и Huawei

Пореден удар по китайските производители