Британският телеком BT Group ще премахне оборудването на Huawei Technologies от основната си 4G мрежа в рамките на 2 години, съобщава Financial Times, цитиран от Reuters.

Компанията, която е най-големият доставчик на интернет и мобилни услуги в Обединеното кралство, отнема възможността Huawei да кандидатства за доставка на оборудване и за нейната 5G мрежа. Това на практика означава, че Великобритания също се отказва от услугите на китайската компания. 

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Заради притеснения за националната сигурност

Ходът ще приведе бизнеса на британския телеком в областта на мобилните телефони в съответствие с вътрешната политика да държи оборудването на китайската компания в края на телекомуникационната инфраструктура във Великобритания.

Още през лятото британски държавни служители изразиха съмнения в сигурността на оборудването на Huawei, посочвайки, че то представлява риск за британските телекомуникационни мрежи.

Великобритания също има съмнения за сигурността на Huawei

Великобритания също има съмнения за сигурността на Huawei

След като в САЩ призоваха да не се ползват техни продукти

Миналия месец Wall Street Journal съобщи, че правителството на САЩ се опитва да убеди доставчиците на безжични услуги и интернет в съюзни държави да се откажат от телекомуникационно оборудване на Huawei.

Китайската компания e нaблюдaвaна внимaтeлнo oт зaпaднитe paзyзнaвaтeлни aгeнции зapaди вpъзĸитe c ĸитaйcĸoтo пpaвитeлcтвo и възмoжнocттa тexниĸaтa й дa бъдe изпoлзвaнa зa шпиoнаж.

Нова Зеландия също отхвърли Huawei

Още една развита западна държава отхвърли Huawei

Службите смятат, че 5G оборудването й заплашва националната сигурност

Миналата седмица разузнаването на Нова Зеландия забрани на телекомите в страната да използват 5G оборудване на Huawei заради опасения за националната сигурност. Техническите характеристики на мобилните мрежи от пето поколение дават възможност за достъп до всяка част от мрежата, ако само една част от нея бъде "пробита".

През лятото Австралия също се отказа от покупката на 5G оборудване на Huawei поради същата причина - опасения в шпионаж. Япония също обмисля подобна забрана.