Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да издаде изпълнителна заповед през новата година, която ще забрани на американските компании да използват телекомуникационно оборудване на китайските Huawei и ZTE, съобщават източници на Reuters.

Това ще е поредният опит на Вашингтон да отреже две от най-големите китайски компании за мрежово оборудване от пазара в САЩ. Американците смятат, че двете компании изпълняват заповеди на китайското правителство, а техниката им може да бъде използвана за шпионаж.

Изпълнителната заповед, която се подготвя от над 8 месеца, може да бъде издадена още през януари. Тя ще накара Министерството на търговията на САЩ да забрани на американските компании да купуват оборудване от чуждестранни производители на телекомуникации, които са заплаха за националната сигурност, твърдят източниците.

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Заради притеснения за националната сигурност

Макар заповедта да не назовава директно Huawei и ZTE, се очаква служителите на ведомството да я тълкуват като разрешение да ограничат разпространението на оборудването, произведено от двете компании.

Забраната идва в момент, когато американските оператори търсят партньори, подготвяйки се за въвеждането на безжичните 5G мрежи от следващо поколение.

Тя следва приемането на законопроект за отбранителната политика през август, който възпрепятства американското правителство да използва оборудването на Huawei и ZTE. Така на практика двете компании ще бъдат отрязани от американския пазар.

Най-големият британски телеком BT Group изхвърля Huawei от мрежите си

Водеща световна икономика отхвърли Huawei

Причината е обичайната - опасения за националната сигурност

Удар по селските мрежи

Операторите в селските райони на САЩ са сред най-големите клиенти на Huawei и ZTE. Те се страхуват, че забраната ще изисква от тях да премахнат китайско оборудване от мрежите си, без да получат обезщетение. Все още не е сигурно дали администрацията може законно да принуди операторите да направят това.

Докато големите американски телекоми прекъсват връзките си с двете китайски компании, малките селски оператори разчитат на суичове друго оборудване на Huawei и ZTE, тъй като е по-евтино.

Компанията е толкова важна за малките доставчици, че вицепрезидентът по продажбите на Huawei Tech USA Уилям Леви е в борда на директорите на Асоциацията за безжична връзка в селските райони.

Нова Зеландия също отхвърли Huawei

Още една развита западна държава отхвърли Huawei

Службите смятат, че 5G оборудването й заплашва националната сигурност

Организацията представлява превозвачи с по-малко от 100 000 абонати, а 25% от членовете й използват оборудване на Huawei или ZTE в техните мрежи.

Асоциацията е загрижена, че изпълнителна заповед би могла да принуди членовете й да премахнат оборудването на двете компании и да забрани бъдещи покупки, казва главният съветник на организацията Кариса Бенет.

Замяната на китайското оборудване би струвала на селските оператори между 800 млн. долара и 1 млрд. долара.