Шокиращият арест на главния финансов директор на Huawei Technologies Мън Уанджоу идва в критичен момент в Европа, тъй като правителствата решават дали да приемат, или да забранят китайския технологичен гигант.

Преди канадските власти да задържат Мън заради съмнения в нарушения на санкциите на САЩ срещу Иран, Великобритания, Германия и Франция стават все по-предпазливи спрямо производителя на телекомуникационно оборудване, според източници на Bloomberg.

На фона на притесненията от ескалираща търговска война между САЩ и Китай, Америка търси подкрепата на съюзниците си, заради отдавнашните си страхове, че оборудването на Huawei ще даде възможност на китайците за шпионаж.

През последните месеци Австралия и Нова Зеландия забраниха оборудването на Huawei в телефонните си мрежи от следващо поколение, но Европа все още се въздържа от решителни мерки.

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Уанджоу Менг е разследвана от САЩ за нарушаване на санкциите срещу Иран

Европа, където 5G мрежите ще бъдат пуснати от началото на следващата година, е ключово бойно поле за Huawei, тъй като е най-големият й пазар извън Азия. Китайската компания вложи повече от десетилетие, за да сключи договори с телекомуникационни гиганти като Deutsche Telekom и Vodafone Group.

"Компаниите сами вземат решенията относно технологията на основната си мрежа", казва Бен Ууд, ръководител на изследването на технологичния анализатор CCS Insight. "Тези решения се прилагат и след това се поддържат в продължение на десетилетие, така че това е много, много важен кръстопът за Huawei и подобни ходове са много безполезни, като се има предвид, че в момента всичко избухна", обяснява Ууд.

Коалиционното правителство на Германия се притеснява да се довери на Huawei за доставката на 5G оборудване. Мисли се върху възможни промени в правилата или стандартите, които биха засегнали китайската компания, въпреки че в правителството няма консенсус по въпроса.

Германски депутат, който следи облизо казуса с Huawei, заяви, че всяко действие по този въпрос трябва да изчака, докато търгът на страната за 5G въздушни вълни приключи през 2019 г. и бъдат присъдени нужните лицензи. За момента Германия няма правно основание да изключи частично или напълно китайския гигант от доставката на 5G оборудване.

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Заради притеснения за националната сигурност

"Германия и ЕС не трябва да се включват в атаката на Тръмп срещу Китай. Независимо от това, е в интерес на Германия да се отнася сериозно към опасенията за китайската технология", твърди Катарина Дрьоге, депутат от Зелените, отговарящ за търговията.

Във Франция институциите преосмислят отношенията на страната с Huawei. По-рано тази година министърът по цифровите въпроси Мунир Маджуби заяви, че телефонните оператори трябва да работят с европейските производители на оборудване.

Рискът за Huawei може да бъде по-голям във Великобритания, където ръководителят на външното разузнаване МИ6 заяви в понеделник, че правителството трябва да реши дали да забрани на китайската компания да участва в изграждащите се 5G мрежи.

Съветът за надзор над киберпространството, наблюдаващ дейността на Huawei от юли, обяви, че не може да гарантира, че оборудването на компанията не компрометира националната сигурност на Великобритания.

Най-големият британски телеком BT Group изхвърля Huawei от мрежите си

Водеща световна икономика отхвърли Huawei

Причината е обичайната - опасения за националната сигурност

"Отхвърляме всякакви внушения, че може да представляваме заплаха за националната сигурност", казва говорител на Huawei в изявление. "Сигурността на кибернетичното пространство не трябва да бъде политизирана и продавачите на оборудване не трябва да се третират по различен начин въз основа на страната, от която произхождат".

Китайската компания, ръководена от бивш военен инженер, отдавна е подозирана в шпионска дейност. Huawei винаги е твърдяла, че е независима и не дава на правителството достъп до оборудването си. Тя вложи много в изкусни лобистки кампании, за да успокои политическите лидери в Европа и да започне да оперира на пазари като Великобритания.

Благодарение на модерното си оборудване, което ръководителите на телекомите смятат, че превъзхождa това на Nokia и Ericsson, Huawei успя да победи европейските си конкуренти и се превърна в най-големия доставчик на мобилно оборудване на континента.

Но с идването на новата 5G технология, политици и разузнавачи се притесняват, че основните мрежи ще бъдат изложени на по-голяма опасност от хакване.

Бeзжичнaта тexнoлoгия на Kитaй дoминиpa в Eвpoпa, Близĸия изтoĸ и Aфpиĸa

Бeзжичнaта тexнoлoгия на Kитaй дoминиpa в Eвpoпa, Близĸия изтoĸ и Aфpиĸa

Телекомите в Европа вече разделят доставките на оборудване между трите основни доставчика, с времето могат да пренасочат по-голямата част от бизнеса си към продавачи извън Китай, пише анализаторът на UBS Тейас Венкатеш в изследователска бележка.

В европейската телеком индустрия мненията са разделени. BT Group ограничи максимално Huawei от мрежите си. Друг оператор Three UK подписа ключови сделки за доставка на 5G оборудване с Huawei и Nokia и за момента няма опасения за партньорство с китайската компания.

Telefonica Deutschland Holding продължава да вижда Huawei като важен бизнес партньор, увери говорителят на компанията Корнелиус Ран.

Отвъд океана обаче са категорични: Huawei е заплаха за сигурността. "Huawei е шпионска агенция на Комунистическата партия, тънко покрита като телекомуникационна компания", написа републиканският сенатор Тед Круз в профила си в Twitter.