Главният финансов директор на Huawei Technologies бе арестуван в Канада заради възможни нарушения на санкциите на САЩ срещу Иран, което предизвика гнева на Китай и ще усложни трудните търговски преговори между Вашингтон и Пекин, точно когато те навлизат в критична фаза.

Уанджоу Менг, която е заместник-председател на борда и дъщеря на основателя на Huawei, е изправена пред екстрадиция в САЩ, каза Иън Маклауд, говорител на Министерството на правосъдието в Канада.

Тя е арестувана на 1 декември, след като американското министерство на правосъдието през април започна разследване дали телекомуникационният гигант е продал оборудване на Иран въпреки санкциите срещу износа.

Новината за задържането на Менг предизвика незабавен протест от китайското посолство в Канада, което настоя САЩ и съседите му да "коригират закононарушенията" и да освободят финансовия директор на Huawei, пише Bloomberg.

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Заради притеснения за националната сигурност

Арестът й вероятно ще засили напрежението между Вашингтон и Пекин, само дни след като двете най-големи световни икономики в света се споразумяха за примирие в нарастващия търговски конфликт.

Бащата на Менг - Рен Женгфей, който е бивш военен инженер, е сред най-изтъкнатите бизнес ръководители на Китай, тъй като превърна търговеца на електроника във втория най-голям производител на смартфони в света и основен производител на мрежово оборудване.

Арестът на финансовия директор може да се приеме като атака срещу най-големите корпоративни шампиони в Китай. Докато Alibaba Group Holding и Tencent Holdings доминират в медийните заглавия благодарение на процъфтяващия растеж и високопоставени милиардери, компанията на Рен е най-голямата технологична компания в Китай с операции, обхващащи Африка, Европа и Азия.

Амбициите на Huawei варират от изкуствен интелект и производство на чипове до оборудване за безжични мрежи от пето поколение (5G). Нейните действия в развитието на мобилните комуникации изправиха САЩ на нокти и се превърнаха в основен фокус на американските опити за ограничаване на възхода на Китай.

САЩ забрани телефоните на Huawei и ZTE във военните си бази по света

САЩ забрани телефоните на Huawei и ZTE във военните си бази по света

Пентагонът обяви китайските компании за заплаха за американската сигурност

"Tencent и Alibaba може да са местни шампиони и огромни платформи в собствените си области, но Huawei се превърна в глобален източник за влияние", казва Нийл Камплинг, анализатор в Mirabaud Securities.

Става дума за "5G стандартите, които са в основата на по-широкия дебат, свързан с интелектуалната собственост, както и защо САЩ и съюзниците му правят всичко по силите си да наранят дълбоко китайската технологична революция, използваща интелектуална собственост", обяснява Камплинг.

Според американския сенатор Крис Ван Холен Huawei и ZTE "са две страни на една и съща монета - китайски телекомуникационни компании, които представляват основен риск за американската национална сигурност". "Докато Министерството на търговията фокусира вниманието си върху ZTE, тази новина подчертава, че и Huawei нарушава закона на САЩ", казва Ван Холен в изявление.

Австралия не вярва на Huawei и спира мащабен проект с китайската компания

Австралия не вярва на Huawei и спира мащабен проект с китайската компания

Страната иска друг да изгражда 5G мрежата й

Huawei каза в изявление, че арестът е извършен от името на САЩ, така че Менг може да бъде екстрадирана, "за да се изправи пред неуточнени обвинения" в източната част на Ню Йорк. "Компанията получава много малко информация относно обвиненията и не е информирана за каквото и да е неправомерно поведение от страна на г-жа Менг", посочват от Huawei.

"Компанията вярва, че канадските и американските правосъдни системи в крайна сметка ще постигнат справедливо заключение. Huawei спазва всички приложими закони и разпоредби, в които работи, включително приложимите закони и разпоредби за контрол върху износа и санкциите на ООН, САЩ и ЕС", се казва в изявлението на китайската компания.

От 2016 г. американските власти подозират Huawei в нелегално източване на данни от потребителите с цел шпионаж. Пентагонът забрани устройствата на компанията в американските военни бази, а най-големите търговци в САЩ спряха да продават нейните продукти. На американските държавни служители също е забранено да използват устройства и технологии на Huawei поради риск за националната сигурност.

Нова Зеландия също отхвърли Huawei

Още една развита западна държава отхвърли Huawei

Службите смятат, че 5G оборудването й заплашва националната сигурност

Вашингтон помоли и съюзниците си да направят същото. Австралия и Нова Зеландия вече се отказаха от услугите и оборудването на Huawei, Великобритания наложи сериозни ограничения, а скоро и Япония се очаква да направи същото.

Паралелно с това САЩ разследва компанията за нарушаване на санкциите срещу Иран и Северна Корея. "Това е да играеш твърдо. Китай вече иска да я освободи, както може да се очаква, но ако обвиненията са сериозни, не очаквайте САЩ да се огънат", казва Майкъл Евъри, ръководител на изследването на финансовите пазари в Азия в Rabobank в Хонконг.