Европейският съюз не се съгласи с искането на САЩ за пълна забрана на Huawei и ZTE, като вместо това Брюксел иска по-стриктни мерки за сигурност за доставчиците на оборудване на телекомите до края на годината.

Плановете на Европейската комисия, показани във вторник, включват изискване столиците да провеждат оценка на риска и да работят заедно за създаването на европейските проверка на сигурността за компании, които изграждат мобилните мрежи от следващо поколение, пише Politico.

"Трябва да защитим поверителността, трябва да защитим тайните на бизнеса, нашият живот", каза Андрюс Ансип, вицепрезидент на Европейската комисия. Той посочи, че Европа има "конкретни притеснения относно сигурността" и добави, че "всички знаят, че говоря за Китай и Huawei".

Ето какво следва:

До края на годината ще има общи за целия ЕС мерки

Държавите от Европейския съюз накараха Комисията да представи виждането си за действия в сектора след месеци натиск от Вашингтон. Планът съвпада с първите аукциони за 5G мрежи - 11 страни планират търгове тази година, а шест други - през следващата.Комисията поиска от страните да направят оценка на риска до 30 юни, а ЕС ще направи подобна през октомври. До края на годината група от експерти трябва да създаде правила, които да намалят рисковете.

Как най-богатият чех Петър Келнер може да пострада от войната на Запада с Huawei?

Как най-богатият чех Петър Келнер може да пострада от войната на Запада с Huawei?

Милиардерът притежава кредитен бизнес за $13 милиарда в Китай

Операторите все още са в неведение

Ходът на Комисията показва, че е малко вероятно ЕС да наложи пълна забрана за китайските доставчици, но все пак въпросът дали Huawei ще бъде допуснат до националните пазари все още виси.

С решението, взето от Брюксел, се удължава периода на несигурност за телекомите, казва представител на индустрията. Асоциаиите изразиха внимателни позиции, с които подкрепят плановете.

Множество оператори в Европа в момента са в процес на преговори с доставчици за оборудването за 5G мрежите. Huawei се смята за силен играч, а и компанията обикновено дава по-ниски цени.

САЩ към Германия: Или забранявате Huawei, или спираме да споделяме разузнаването си

САЩ към Германия: Или забранявате Huawei, или спираме да споделяме разузнаването си

Това е първият известен случай, в който Вашингтон изрично предупреждава някой от съюзниците си изрично

Вашингтон се провали...

Планът на Комисията идва след месеци натиск от Вашингтон в Европа. Представители на Държавния департамент обиколиха Стария континент, за да убедят столиците да забранят Huawei. И дори посетиха Munich Security Conference и Barcelona Mobile World Congress.

Но в крайна сметка не успяха да постигнат целта си. Ансип подчерта, че ЕС не застава на страната нито на Вашингтон, нито на Пекин. "Някои хора не могат да разберат, че ние имаме собствени притеснения", казва той. "Не става въпрос просто за подкрепа на един или други. Трябва да мислим за собствената си сигурност, за нашето бъдеще".

... но Huawei и ZTE не са се отървали

Комисията подчерта, че работата през следващите месеци може да доведе до списък с продукти - и дори цели доставчици - които да бъдат забранени.

Оценките на риска, които страните ще продведат, "трябва да вземат в предвид и техническите, и други фактори", пише в препоръката, "включително регулаторни или други изисквания, поставени на доставчиците".

Освен това те трябва да вземат предвид и цялостния риск от влияние на трета страна, както и дали същата спазва международните норми и закони в областта на киберсигурността. Тези текстове ясно сочат към Китай.

Главният финансов директор на Huawei се оказа почитателка на Apple

Главният финансов директор на Huawei се оказа почитателка на Apple

Когато е задържана, от нея са конфискувани iPhone, MacBook и iPad