Когато чешкият милиардер Петр Келнер се присъедини към делегация до Пекин през 2014 година, която включваше и президента Милош Земан, той искаше да бръкне по-надълбоко в златната китайска мина. Невероятният успех, на който се радва оттогава, може много бързо да се превърне в неочаквано главоболие, пише Bloomberg.

Келнер, най-богатият човек в тази част на Европа и собственик на PPF Group NV, може да открие, че кредитният му бизнес в Китай с активи от над $13 милиарда ще бъде замесен в шпионския скандал покрай Huawei. Причината затова е, че телеком бизнесът на Келнер е под растящ натиск да не използва продуктите на китайската компания за изграждането на мобилната мрежа от следващо поколение 5G. И това прави неговата Home Credit Chinese потенциална цел за отмъщение.

"Позицията на PPF в Китай е много деликатна политически, тъй като съществуването им там е изцяло зависимо от държавните регулатори", посочва експертът Мартин Хала. "Споразумението им с Huawei за изграждане на 5G мрежа е незадължително, но въпросът е каква ще бъде цената, ако се оттеглят от него".

PPF, която освен телекомът в Чехия, притежава и активи в сектора в Унгария, България, Словакия, Сърбия и Черна гора, посочва официално, че спазва законите във всички страни, в които работи и отказва коментар за своята стратегия.

Мел Карвил, член на борда на директорите на Home Credit, заяви в интервю от 22 февруари, че подразделението в Китай е в добри отношения с Пекин и не вижда знак за заплаха, но предупреждава, че винаги има възможност влошаване на дипломатическите отношения да се отразят на компанията.Както повечето страни, Чехия може да проведе аукциона за 5G честотите още тази година. През декември властите предупредиха компаниите да не използват продуктите на Huawei. Самият Земан, който често призовава за по-близки отношения между Чехия и Китай, предупреди, че това може да навреди на инвестициите на Келнер в Поднебесната империя.

Предупреждението на агенцията за киберсигурност накара някои части от правителството да замени част от устройствата на Huawei, например мобилните телефони, с такива от други марки, премиерът Андрей Бабиш настоява Европейският съюз да реши на наднационално ниво въпроса със заплахата, която китайската компания представлява.

Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN AS), основният оператор на комуникационни мрежи в Чехия, който е собственост на Келнер, казва, че само малка част от използваната към момента технология идва от Huawei, а повечето - от финландската Nokia. О2 Czech Republic AS, най-големият телеком в страната, който също е контролиран от PPF, заяви, че прави анализ на системите си към момента с помощта на киберагенцията, но засега не е открила проблеми.

Най-голямата опозиционна партия в Румъния иска забрана за Huawei

Най-голямата опозиционна партия в Румъния иска забрана за Huawei

Националлибералната партия има план за действие