Най-голямата опозиционна партия в Румъния започва публично разследване за участието на Huawei в изграждането на критично важна инфраструтура в страната и ще иска на китайската компания да бъде забранено да участва в процеса по изграждане на 5G мрежа заради нарастващите притеснения около нея, пише Reuters.

Някои западни държави, включително Съединените американски щати и Австралия, вече забраниха на Huawei и ZTE да участват в процеса. Вашингтон е притеснен от експанзията на китайските компании в Източна Европа, включително в Унгария и Полша. Румъния стана изключително важна от 2016 година насам, след като САЩ активира ракетен щит на стойност $800 милиона.

Германски институт: Оборудването на Huawei може да се използва за шпионаж

Германски институт: Оборудването на Huawei може да се използва за шпионаж

Компанията е длъжна да се съобразява с искането на разузнавателните агенции в Китай, припомнят още от Merics

"Трябва да защитим стратегическите си интереси, а вече има много подозрения", казва Павел Попеску от Националлибералната партия и представител на киберкомисията в парламента. "Изключително важно е да блокирам всички сделки и търгове с китайската компания".

Правителството в Букурещ планира да започне първия търг за 5G лицензи още тази година, най-вероятно в последното тримесечие. Очакват се инвестиции на стойност около €3 милиарда.

Националлибералната партия е наравно в социологическите проучвания с управляващите Социалдемократи. Попеску посочи, че партията вече има изграден план за действие, но не дава подробности.

Huawei ще съди американското правителство

Huawei ще съди американското правителство

Компанията подготвя иск