Проучване на германски тинк танк потвърждава рисковете от използването на телекомуникационно оборудване от Huawei и възможността китайското правителство да го използва за шпионаж, пише германското делово издание Handelsblatt.

Докладът на Mercator Institute for China Studies (Merics), независим тинк танк, базиран в Берлин, е секретен и е изпратен до депутати и представители на изпълнителната власт в страната. В него се посочва, че няма причина да се смята, че Западът може да си сътрудничи и да се доверява на комунистически Пекин, когато става въпрос за критична инфраструктура.

Германският бизнес в тежка офанзива срещу Китай

Германският бизнес в тежка офанзива срещу Китай

Компаниите от най-голямата европейска икономика вече не гледат така наивно на Поднебесната империя

Институт заключва, че в компонентите, произведени от Huawei, има технически "задни вратички" за поддръжка, които могат да бъдат използвани и за шпионаж. И припомня, че според китайски закон, приет през 2017 г., Huawei няма друг избор, освен да изпълнява исканията на Пекин и разузнавателните агенции, включително да даде достъп до данни и други.

Взимайки предвид общата правна и политическа среда в Китай и неуважението на елита на страната към международните закони, няма как Пекин да бъде възприет като добър и надежден партньор, заключват от Merics. Все пак, от института смятат, че идеята за пълна забрана на участието на Huawei в изграждането на 5G мрежата не е добра.

Huawei по-рано е заявявала, че в оборудването ѝ няма такива "вратички", както и че не е длъжна да се съобразява с исканията на разузнавателните агенции.

Служител на Huawei е обвинен в шпионаж в Полша

Служител на Huawei е обвинен в шпионаж в Полша

Задържан е и местен гражданин