Германската индустрия започва масивна офанзива, за да си осигури, че следващата Европейска комисия ще заеме по-твърде линия срещу Китай, пише европейското бюро на POLITICO.

Преди европейските избори тази година най-влиятелната индустриална асоциация в Германия настоява Брюксел да подсили защитата срещу нечестната конкуренция от Поднебесната империя.

Планът, съдържащ 54 точки, настоява за по-голяма роля на антимонополния орган на ЕК в борбата срещу субсидирания износ на Китай и корпоративните придобивания.

Предложенията от Федерацията на германските индустрии дават знак, че Берлин и Брюксел може да станат по-строги срещу Пекин след напускането на приятелски настроената към Китай Великобритания от блока.

"Задава се битка на икономически модели", казват от асоциацията. "Народната република създава свой политически, икономически и социален модел".

Германия с нови регулации срещу китайските инвестиции

Германия с нови регулации срещу китайските инвестиции

Всяка покупка на дял по-голям от 10% трябва да бъде одобренa от властите

По-строгата позиция срещу Китай би приближила Берлин до Париж. Но и може да събуди критика от страни като Португалия и Гърция, които биха припомнили, че по време на финансовата криза Германия ги накара да продадат ценни активи на китайци.

Планът на асоциацията представлява и голяма промяна в начина, по който германският бизнес мисли и говори за Китай - начин, който САЩ и Франция вече са наричали "наивен". В продължение на години китайската икономика бе смятана за допълнение на германската: Поднебесната империя произвеждаше евтини потребителски стоки и компоненти, докато най-голямата европейска икономика произвеждаше големи машини и високотехнологични продукти.

Когато европейската индустрия, която произвеждаше соларни клетки, бе съкрушена от субсидираните от Пекин китайски конкуренти, германското Министерство на икономиката прие това като "необходимо зло" при постигането на добри отношения с Пекин. А и продажбата на луксозни германски автомобили в Китай компенсира.

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Лидерите на Стария континент се опасяват от целите на Поднебесната империя

Но докато Китай се движи нагоре по веригата, китайските субсидии създават все по-голяма заплаха за германския модел. Сега китайски производители влизат в директен двубой с германските компании.

Като една от линиите за защита, асоциацията предлага разрешаването на сливането на европейски компании, което да позволи създаването на т.нар. "шампиони" - или с други думи огромни фирми, чието съществуване днес не се одобрява от регулаторите в името на конкуренцията.

Това е обект на дебат и в момента заради плановете за сливане на Alstom и Siemens. Опасението е, че това ще създаде гигант, който не може да бъде конкуриран. Но германците смятат, че регулаторите в ЕС трябва да погледнат по-глобално.

За да се справи със субсидиите, асоциацията настоява ограничението за държавна помощ, което и в момента важи в ЕС, да се разпростре и извън блока.Асоциацията настоява и за преразглеждане на правилата за държавните китайските компании с идеята, че те могат да се координират и с други подобни.

В изявление малко преди Коледа, 18 държави от ЕС също призоваха следващата комисия да преразгледа част от правилата си в областта на конкуренцията. България не е сред тях.

Китайските инвестиции носят риск за националната сигурност на Германия

Китайските инвестиции носят риск за националната сигурност на Германия

Предупреждението идва от контраразузнавач №1 в държавата