Най-високопоставеният контраразузнавач в Германия предупреди, че китайските придобивания на немски високотехнологични компании представляват потенциална заплаха за националната сигурност. Сред останалите рискове, посочени в годишния доклад на службата, са кибератаки от Китай и Русия, както и увеличаване на заплахите от ислямистки, крайнодесни и крайно леви групи, пише Bloomberg.

В анализа на Ханс-Георг Маасен се описва картина на вмешателство на китайското правителство чрез държавни компании, което има потенциала да постави в опасност най-голямата европейска икономика и сигурността ѝ чрез източване на технологично ноу-хау.

Китай обеща светло бъдеще на Пакистан, но донесе финансова и политическа криза

Китай обеща светло бъдеще на Пакистан, но донесе финансова и политическа криза

Рисковете от новия "Път на коприната" стават все по-видими

Конвенционалните кибератаки от последните години намаляха, за да отстъпят място на придобивания, казва Маасен.

"Без съмнение трябва да бъдем притеснени, ако имаме усещането, че зад потенциалния купувач стои чужда държава с интереси, които далеч надминават просто придобиването", заяви той пред репортери.

Правителството на канцлера Ангела Меркел е начело на инициативата за въвеждане на мониторинг на външните за Европейския съюз инвестиции в рамките на целия блок.

В автомобилната индустрия тази година китайският милиардер Ли Шуфу изненада много в Германия, когато стана най-големият акционер в компанията-майка на Mercedes-Benz - Daimler AG, като събра 9,7 процента дял чрез оплетени транзакции.

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Лидерите на Стария континент се опасяват от целите на Поднебесната империя