Китайският гигант Huawei се подготвя да заведе дело срещу правителството на Съединените американски щати заради забраната федералните агенции да използват продуктите на компанията, пише The New York Times, цитирайки свои източници. Делото ще бъде заведено в Тексас, където е американската централа на Huawei.

Междувременно стана ясно, че финансовият директор на компанията и дъщеря на нейния основател Мън Уанчжоу завежда дело срещу канадските власти заради задържането ѝ.

В продължение на години САЩ твърдяха, че телекомуникационното оборудване на Huawei може да бъде използвано от Пекин за шпионаж. Компанията отрича обвиненията, но няколко големи телекоми и цели държави говорят за абсолютна забрана.

Huawei: Не вярвайте на всичко, което чувате

Huawei: Не вярвайте на всичко, което чувате

Компанията с реклама под формата на писмо до американските медии

През последната година Вашингтон засили офанзивата си срещу компанията, която се приготвя за голяма роля в изграждането на 5G мобилната мрежа. Освен това САЩ се опитва да накара и други страни да забранят използването на оборудването на Huawei.

Очаква се китайският гигант да оспори законността на текстът, с който Конгресът забрани на федералните агенции да работят с продуктите на Huawei, както и на ZTE. Според компанията той противоречи на Конституцията.

Германски институт: Оборудването на Huawei може да се използва за шпионаж

Германски институт: Оборудването на Huawei може да се използва за шпионаж

Компанията е длъжна да се съобразява с искането на разузнавателните агенции в Китай, припомнят още от Merics