Администрацията на президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп е заявила на германското правителство, че ще ограничи достъпа му до разузнавателни данни, ако Берлин позволи на Huawei Technologies Co. да изгради инфраструктурата за следващото поколение мобилна мрежа 5G в страната, пише The Wall Street Journal.

В писмото, изпратено в петък и видяно от изданието, американският посланик в Германия Ричард Гренъл съобщава на икономическия министър Петер Алтмайер, че САЩ ще бъде принудена да намали количеството и нивото на разузнавателна информация, която споделя с германските си колеги, ако Huawei, или друга китайска компания, участва в изграждането на 5G мрежата.

Това е първият известен случай, в който Вашингтон изрично предупреждава някой от съюзниците си, че трябва да забранят участието на Huawei, или ще има последствия. Европейският контраразузнавателни агенции разчитат тежко на американските си колеги в борбата срещу тероризма, например.

Американска делегация по време на Mobile World Congress в Барселона се опитваше да разубеди европейските телекомуникационни компании, които обмислят съвместна работа с китайската компания. Според Вашингтон, чрез техниката на Huawei, китайското правителство може да получи възможността да шпионира и краде данни. Самата компания отрича.

Засега Германия обмисля да не забранява участието на компанията, а вместо това да следи дейността ѝ отблизо.

Вашингтон натиска Източна Европа да се откаже от Huawei

Вашингтон натиска Източна Европа да се откаже от Huawei

САЩ използва визити на висши държавни служители, за да затегне клопката около компанията