САЩ използва визити на висши държавни служители в Източна Европа като възможност затегне клопката около китайският производител на телекомуникационно оборудване Huawei, намеквайки, че може да се откаже от сътрудничеството си с тези държави в областта на сигурността, пише Nikkei.

Вашингтон "иска да бъде ясно, че ако те не вземат определени решения, за министерство на отбраната на Съединените щати ще бъде по-трудно да работи с тях. Тоест ние никога няма да поставим наше оборудване на място, което представлява риск за нашите технологии заради използването на китайска технология, която е съвместима с тях", коментира държавният секретар Майк Помпео на посещение в Полша през тази седмица.

"Предвид близостта на региона до Русия, много страни от Източна Европа не са склонни да рискуват партньорството си със САЩ. Някои от тях са членки на НАТО, а в Румъния е разположена система за противоракетна отбрана Aegis Ashore, каквато предстои да бъде изградена и в Полша", посочват от Nikkei.

Междувременно по време на визита във Варшава в сряда вицепрезидентът на Щатите Майк Пенс даде висока оценка на действията на Полша, свързани с ареста на директор "Продажби" за местния пазар. Той беше обвинен в шпионаш на високо ниво за китайска агенция.

Темата за рисковете за националната сигурност на САЩ, свързани с китайски телекомуникационни компании, не е нова, но тя беше поставена във фокуса на медиите през последните месеци на фона на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин. От Щатите настояват пред западните си партньори, както и пред Япония, да избягват партньорства с китайки компании в сектора и конкретно с Huawei.

За Централна и Източна Европа (ЦИЕ) обаче ситуацията е различна. От 2012 година Китай си партнира със страните от региона особено що се отнася до големи инфраструктурни проекти и осигуряване на икономическа подкрепа.

Конкретно в случая с Huawei, компанията изглежда примамлив избор за изграждането на 5G мрежите в ЦИЕ, тъй като тя предлага с между 20 и 30% по-ниски цени от тези на конкурентите си.

Така Унгария все още планира да работи с китайската компания за изграждането на мрежите ново поколение. Според информация в европейски и американски медии Словакия също не планира да се откаже от технологиите, предлагани от Huawei. Чехия не е взела решение по този въпрос, а мненията в правителството са разнопосочни, добавя Nikkei.