Бразилският държавен петролен гигант Petroleo Brasileiro се е съгласила да плати 2.95 млрд. долара за уреждане на съдебен иск, заведен от инвеститори, които твърдят, че са изгубили пари в резултат на корупционен скандал.

Компанията, известна като Petrobras, отрече да е извършвала някакво неправомерно действие по сделката, която е едно от най-големите споразумения в САЩ, свързани с ценни книжа. То предстои да бъде одобрено от окръжен съдия в Манхатан.

Споразумението ще бъде платено на 3 приблизително равни вноски и ще засегне резултатите на компанията за четвъртото тримесечие на 2017 г.

Бразилия съди швейцарски банкер заради "изпиране" на десетки милиони

Бразилия съди швейцарски банкер заради "изпиране" на десетки милиони

Давид Муино Суарес e замесен в корупционната схема с държавния петролен гигант Petrobras

Инвеститорите са подали жалба срещу Petrobras, след като прокурори в Бразилия обвиниха бивши ръководители на компанията, че в продължение на повече от десетилетие са взели подкупи за над 2 млрд. долара, главно от строителни и инженерингови компании.

Петролният гигант твърди, че е жертва на обстоятелствата и бързо отрече всякакви неправомерни действия, но пазарната му стойност се понижи, тъй като корупционният скандал се задълбочава.

Petrobras заяви, че се надява споразумението да разреши всички претенции на инвеститорите в САЩ, свързани със скандала. Сделката не включва инвеститори извън Щатите, които са купили акции на компанията от американските фондови борси.

Заради корупционен скандал бразилската Petrobras остана на минус $10 милиарда

Заради корупционен скандал бразилската Petrobras остана на минус $10 милиарда

Компанията продава активи и съкращава разходите си

Споразумението идва само дни, след като бразилският регулатор на ценни книжа CVM официално обвини 8 бивши ръководители на Petrobras в корупция. Обвиненията са свързани с евентуални нередности в процеса на договаряне на 3 сондажни кораба.

Сред обвиняемите са и бившите изпълнителни директори на компанията Мария дас Грасас Фостер и Жозе Сержио Габриели.

Най-големите споразумения, свързани с измами с ценни книжа в историята на САЩ включват 7.2 млрд. долара, свързани със срива на Enron, 6.2 млрд. долара за счетоводен скандал в WorldCom и 3.2 млрд. долара за счетоводен скандал в Tyco International.

Арестуваха бразилски сенатор заради Petrobras

Арестуваха бразилски сенатор заради Petrobras

Пречел на разследването