Бразилската прокуратура повдигна обвинение на банкера Давид Муино Суарес, че е изпрал 21.7 млн. долара. Испано-швейцарският банкер, който отговаря за връзките с клиентите в базираната в Цюрих BSI bank, беше арестуван на летището в Сао Пауло, съобщи Reuters.

Задържането му е част от най-големия корупционен скандал в Бразилия, в който бе замесен (и впоследствие осъден) говорителят на долната камара на парламента Едуардо Куня.

Според прокуратурата Суарес е знаел, че парите, които е прекарал през банката, идват от подкупи платени на Куня и Педро Бастос, бивш изпълнителен директор на държавната петролна компания Petrobras. Двамата са получили средствата при придобиването на петролно поле в Бенин през 2011 г.

Държавното обвинение твърди, че Суарес е прикрил незаконната финансова операция с неверни данни, предоставени на офиса на банката. Банкерът или негови представители не бяха открили за коментар.

Прокурорът Диого Кастор де Матос заяви, че почти 4-годишното разследване е разкрило няколко случая, при които мениджъри на международни банки са помагали на бразилски политици, финансовите посредници и бившите ръководители на Petrobras да скрият незаконните си пари в офшорни сметки.

Куня засега е най-високопоставеният политик, осъден за подкуп. Той получи 15 години затвор за ролята си в корупционната схема, при която инженерни компании са платили милиарди долари рушвети, за да си осигурят договори с Petrobras и други държавни компании.