Холандската технологична компания Philips понижи днес прогнозите си за продажби и ръст на печалбата през 2021-а година, тъй като глобалният недостиг на електронни компоненти вече удариха печалбите на компанията за третото тримесечие.

Продажбите през периода юли-септември са спаднали със 7,6% в сравнение с миналата година. Освен кризата, причинена от глобалния недостиг на електронни компоненти, Philips започна и изтеглянето на до четири милиона свои устройства и вентилатори, тъй като частите им може да се разградят и да станат токсични.

Приходите на компанията са по-ниски и заради продължаващите проблеми в световната верига за доставки. Недостигът на електронни компоненти и части означава, че е нужно повече време от очакваното, за да могат поръчките да се превърнат в продажби.

"Нестабилността на веригата за доставки се засили в световен мащаб. Нашите очаквания са това да продължи и в през последното тримесечие на годината", коментира изпълнителният директор на Philips Франс ван Хоутен.

Прогноза: Кошмарите в глобалните вериги за доставки ще стават още по-непоносими

Прогноза: Кошмарите в глобалните вериги за доставки ще стават още по-непоносими

Граничният контрол, ограниченията за движение, липсата на глобален Ковид сертификат са най-големите пречки

Базираната в Амстердам компания очаква "нисък едноцифрен ръст на продажбите" за тази година, което е в долния край спрямо предишната прогноза - със скромно подобрение на маржа на печалбата.

Коригираните печалби на Philips преди лихви, данъци и EBITA са спаднали с 25% през третото тримесечие на тази година - до 512 милиона евро. Това опроверга прогнозите на анализатори, наети от компанията, които предвиждаха спад до максимум 490 милиона евро.