Недостиг на компютърни чипове. Невиждани досега задръствания на пристанищата, сериозна липса на шофьори на товарни камиони. Общо взето това описва ситуацията със световни вериги за доставки, пише CNN.

Затрудненията в доставките повишават цените за потребителите, а възстановяването на световната икономика се забавя. Изглежда обаче ситуацията не е стигнала дъното. Според Moody's Analytics прекъсванията във веригата на доставки "ще се влошат".

"Възстановяването на световната икономика все още набира скорост. Все по-очевидни са затрудненията от прекъсванията във веригата на доставки", пише Moody's в свой доклад.

Според анализа най-сериозните препятствия пред затруднените вериги за доставки са граничният контрол, ограниченията за движение, липсата на глобален Ковид сертификат и намаляване на търсенето.

"Така се образува перфектна буря, при която глобалното производство ще бъде възпрепятствано. Доставките няма да се извършват навреме, разходите и цените ще се повишат. Ръстът на БВП в световен мащаб няма да бъде голям", пише Moody's в доклада

"Най-слабото звено може би ще бъде недостигът на шофьори на камиони - проблем, който стана причина за задръстванията в пристанищата и липсата на гориво в бензиностанциите в Обединеното кралство", смята Moody's .

Глобалните вериги за доставки са пред колапс

Глобалните вериги за доставки са пред колапс

Според експерти недостигът на работници ще бъде още по-сериозен в края на годината

Нужна е хармонизация на правилата и разпоредбите, чрез които транспортните работници се придвижват до пристанищата и в международните световни центрове. Това обаче е е трудна задача, защото начина, по който страните се борят с Covid е различен.

"Китай се стреми към намаляване на случаите до нула, докато САЩ са "по-склонни да живеят с Covid-19." Това е сериозно предизвикателство пред въвеждането на основни глобални правила, смята агенцията.

Други експерти обаче са много по-оптимистични по отношение на перспективите на веригата за доставки. Според изпълнителния директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън проблемите ще отшумят бързо.