Международната корабоплавателна камара и други индустриални групи предупредиха за "срив на глобалната транспортна система", ако правителствата не възстановят свободата на движение на служителите в сектора и не им дадат приоритет при ваксинирането.

Това се казва в отворено писмо до ООН от Международната асоциация за въздушен транспорт, Международния съюз за автомобилния транспорт и Международната федерация на транспортните работници.

Глобалните вериги на доставки започват да се разпадат, заради непрекъснатото напрежението, в продължение на вече две години, върху работниците в сектора, пише CNN. Писмото е подписано и от 65 милиона работници по веригата в световен мащаб.

"Всички транспортни сектори имат недостиг на работници и очакват повечето от тях да напуснат", се казва в писмото.

Според Гай Платен, който е генерален секретар на Международна корабоплавателна камара недостигът на работници вероятно ще бъде още по-голям към края на годината, заради затварянето на пристанищата и постоянни промени в ограниченията за пътуване.

Това ще влоши така или иначе вече чупливите вериги на доставки и би могло да влоши настоящите предизвикателства с доставките на храни и горива в Обединеното кралство.

Наводненията в Китай и Европа са поредният удар по глобалните вериги за доставки

Наводненията в Китай и Европа са поредният удар по глобалните вериги за доставки

Всички важни железопътни връзки в Европа са прекъснати

"Глобалната верига на доставки е много крехка и зависи дори от един моряк и от шофьор на камион, който доставя стоки", смята експерт в сектора.

В пика на кризата през 2020 г. 400 000 моряци не са могли да напуснат корабите си за да се сменят, като някои работят до 18 месеца след края на първоначалните си договори.

Ваксинации и тестове

Все пак смяната на екипажа остава голямо предизвикателство. Някои ограничения за пътуване са премахнати, но транспортните работници продължават да се сблъскват с безброй изисквания за ваксини и тестове, само за да си вършат работата.

Дават се примери за моряци, получили шест дози ваксина. "Това е абсолютен кошмар. Не мога да разбера защо нямаме някакъв глобален стандарт", казват експерти.

Проблемите във веригите за доставки стават все по-сериозни

Проблемите във веригите за доставки стават все по-сериозни

Дори и да успеят да произвеждат, компаниите трудно намират как да транспортират стоката си

Тестването за коронавирус също е предизвикателство. През февруари Германия  въведе задължително PCR тестване за шофьорите на камиони, което накара съседните страни, да наложат подобни мерки.

Тези мерки засегнаха хиляди шофьори на камиони, което доведе до опашки. Сертификатът на ЕС облекчи частично натиска.