Българските пивовари са инвестирали повече от 50 милиона лева през миналата година в активи, нови продукти и обучение на персонала. В същото врече обаче, пазарът на бира у нас бележи спад от 5%.

А войната в Украйна и очертаващата се газова криза се отразяват на сектора, коментира във Велико Търново Ивана Радомирова, председател на Съюза на пивоварите в България.

По думите й, прекъсванията във веригите за доставки, високите цени на газа и военните действия в Украйна засягат по един или друг начин производството на бира у нас.

"В България всички пивоварни са газифицирани, така че това е едно предизвикателство, безспорно. Имаше в началото на войната малки притеснения за доставките, но явно съответните продукти се произвеждат в райони, които не са толкова засегнати от военните действия и доставките отново потръгнаха."

Радомирова посочи, че половината от ечемика, използван в пивоварната промишленост у нас е от внос, както и малцовете, чиято цена е борсова.

Председателят на Съюза на пивоварите в България добави, цитирана от БНР, че на този етап е трудно да се правят прогнози за поскъпване на бирата за крайния потребител.

Най-големият производител на бира в света обмисля продажба на активи в Германия

Най-големият производител на бира в света обмисля продажба на активи в Германия

Регионалният портфейл на AB InBev се оценява на около 1 милиард евро