General Motors вече обяви закриването на заводи и големи съкращения на работни места по цял свят. Следващият американски автомобилен гигант, който ще го направи може да е Ford, пише CNN Business.

През лятото Ford съобщи, че планира радикално да преструктурира бизнеса си и може да закрие или свие нерентабилните операции в някои региони. Компанията смята да вложи до 11 млрд. долара в тази трансформация.

Автомобилният производител разкри твърде малко подробности за плановете си. Според автомобилния анализатор в Morgan Stanley Адам Джонас Ford се готви да съкрати 25 000 работни места по целия свят. Той очаква, че повечето от съкращенията ще бъдат в Европа, където Ford отдавна изпитва трудности. Но заводите и работниците отвъд океана също няма да бъдат пощадени.

Подобно на GM, Ford се преоткрива, за да се конкурира в една индустрия, която преминава през радикална промяна. И двете големи компании планират да намалят разходите си, за да инвестират в следващото поколение превозни средства, като самоуправляващи се и електрически автомобили.

"Налице са по-големи сили в действие, които карат световните автомобилни производители да преосмислят основната идея за подкрепа на все по-остарели сегменти, системи за задвижване и географски региони", пише Джонас в изследователска бележка.

Според изявление на Ford "действията ще дойдат до голяма степен извън Северна Америка".

"Това включва целенасочения и задълбочен подход, който предприемаме към редизайн на нашата глобална работна сила. Цялата работа тече в момента и публикуването на цифра за намаляване на заетостта в този момент ще бъде чиста спекулация", обясняват от компанията.

Продажбите на Ford в САЩ са с около 3% по-малки тази година. Компанията ще преустанови продажбата на традиционните седани в Северна Америка, с изключение на легендарния Mustang, заради промяната в предпочитанията на клиентите към SUV и пикапи.

Миналата седмица автопроизводителят обяви, че ще съкрати няколко смени и 1150 почасови работни места в 2 завода - в Кентъки и Мичиган. Паралелно с това Ford разкри 1000 работни позиции в 2 други завода, като ще предложи на съкратените работници да бъдат преместени в други негови заводи.

Компанията има общо 202 000 работници по цял свят в края на миналата година, като около половината от тях в Северна Америка, а 54 000 са в Европа.

GM обяви плановете си миналата седмица да затвори редица заводи по света, включително 4 в САЩ и един в Канада. Компанията ще съкрати и около 8000 работни длъжности на административни позиции. Тези ходове се очаква да съкратят общо 14 000 работни места в Северна Америка.

Макар че GM обеща да предложи на много от съкратените си почасови работници нови работни позиции в различни заводи, много хора критикуват компанията, че съкращава работни места в момент на силна рентабилност.