Голяма част от наемните работници във френската столица Париж, които работят от вкъщи или по т. нар. хибриден модел, настояват за по-високи заплати в случай, че работодателите им искат да ги върнат в офисите за постоянно през седмицата. В противен случай са готови да напуснат работа и да съдят компаниите, в които са наети. Това показва проучване на Bloomberg Intelligence.

Според допитването едва 28% от служителите във френската столица биха избрали да останат на работното си място при съществуващото им ниво на заплащане, ако бъдат уведомени, че трябва да работят в офиса пет дни седмично. Това означава, че работодателите в Париж нямат много варианти за действие, защото синдикатите във Франция са едни от най-силните в света.

Допитването е проведено между 15 и 16 ноември сред 250 служители на компании с офиси в Париж, е установило, че 34% по-скоро биха намерили нова работа, отколкото да останат на съществуващата, ако изгубят правото си да работят от вкъщи. Около една четвърт са заявили, че биха останали, само ако получат повишение на заплатата с 20%.

Снимка 598848

Източник: iStock

Резултатите показват, че парижките работодатели вероятно ще трябва да продължат да предлагат политики за работа от вкъщи, за да задържат служителите си, или да им плащат повече като компенсация за изгубената гъвкавост.

Служителите между 18 и 26 непрестанно се оглеждат за нова работа: как това променя трудовия пазар

Служителите между 18 и 26 непрестанно се оглеждат за нова работа: как това променя трудовия пазар

Т. нар. поколение Z иска да работи по-малко и да получава повече, коментират за Money.bg от ManpowerGroup България.

Около 12 на сто от участниците в допитването ценят своята гъвкавост толкова много, че са готови да започнат нова работа и да приемат намаляване на заплатата с до една пета, за да запазят правото си да работят от вкъщи. Около 46% от участвалите в допитването служители са споменали придвижването до работа като най-голямото препятствие пред завръщането в офиса. Други посочват честите протести и стачки, които ги обезкуражават да се върнат. 

Снимка 602267

Източник: iStock

Хибридният модел на работа, при който човек работи по няколко дни от седмицата дистанционно и по няколко в офиса стана по-широкоразпространена по време на пандемията, когато националните блокади принудиха много хора да работят от домовете си. Политиките за гъвкава работа се запазиха и след пандемията, както във Франция, така и почти навсякъде другаде по света, и се превръщат в начин компаниите да привличат и задържат своите служители. 

На фона на исканията на парижаните, работодателите във Франция и особено в столицата правят всичко възможно да подобрят работната среда на хората, за да успеят да ги привлекат за по-дълго време в офис сградите. Част от тях са безплатни карти за транспорт, безплатни паркоместа за колелета и автомобили около бизнес сградите, по-големи зони за развлечение в офисите, по-дълги обедни почивки, безплатни обяд и напитки и намалено работно време. 

Въпреки всички тези екстри, френските експерти прогнозират, че повечето компании ще трябва да увеличат заплащането на служителите, които искат да върнат за постоянно в офиса. 

"Морков и тояга": Ето как шефовете ще ви върнат в офиса

"Морков и тояга": Ето как шефовете ще ви върнат в офиса

Работните пространства ще станат по-задължителни, но и по-удобни