Revolut повишава таксите за някои от своите услуги, съобщиха от компанията. Още от началото на март се въвеждат промени в условията при търговия с акции на платформата, а от края на април влизат в сила и други ограничения, свързани с тегленето на пари от банкомат и международните преводи.

Британският финтех стана популярен с липсата на такси, изгодните курсове за обмен на валута и безплатната търговия с акции на американската борса. През последните месеци обаче Revolut започна постепенно да въвежда различни ограничения, като например намали прага за обмяна на валута за потребителите на безплатен план от 11 хил. на 2 хил. лв. месечно.

Така компанията, която работи на загуба от създаването си, се опитва да монетизира успеха си. Последният отчет бе за 2019 г. и той показа, че Revolut утроява загубите до £106,5 млн., въпреки че приходите нараснаха със 180% до £162,7 млн. Засега финтехът отчита едва два месеца, в които излиза на нула — през декември 2018 г. и ноември 2020 г. Данните тогава показаха, че компанията има над 13 млн. индивидуални потребители и 500 хил. бизнес клиенти.

По-голямата част от приходите на компанията идват от таксите, които търговците плащат, когато потребителите правят покупки.

Какво се променя?

Потребителите, които използват безплатен план, вече ще имат право само на една безплатна сделка с акции на месец от три досега. След това те се таксуват по 2 лв. Потребителите с план Plus запазват възможността за три безплатни сделки; тези на Premium вече ще могат да търгуват по пет, а не по осем пъти, без да плащат такса. За потребителите с Metal план остава неограничената търговия.

Revolut повишава и годишната такса върху стойността на активите в акаунта от 0,01% досега до 0,12%. Тези промени влизат в сила на 1 март 2021 г.

От 23 април 2021 г. се въвеждат нови ограничения и при тегленето на пари от банкомат. Върху досегашното ограничения за 450 лв. месечно без такса, Revolut въвежда и максимален брой на тегления на месец за потребителите на стандартния план. Те ще могат да теглят пари до пет пъти месечно, след като ще трябва да плащат 2% върху изтеглената сума, или поне 1 лв.

За потребителите на платените планове не се предвиждат промени, освен че и там минималната такса става 1 лв. при прехвърляне на лимитите.Въвеждат се и промени при международните преводи, които засягат изпращането на средства извън SEPA зоната, която обхваща ЕС, Великобритания и Швейцария, както и преводите вътре в зоната, които не са в евро.

Досега потребителите на плановете Standard и Plus получаваха по един безплатен трансграничен превод на месец, а след това таксата бе 1 лв. за всеки. SWIFT трансферите струваха 6 лв. и 10 лв., в зависимост от валутата.

Потребителите на Premium и Metal не плащаха за трансгранични преводи и получаваха по един безплатен SWIFT.

Сега Revolut обединява двете категории в една и таксите ще бъдат между 0,50 лв. и 10 лв. в зависимост от сумата и дестинацията. Потребителите на първите два плана няма да имат безплатни преводи, тези на Premium ще имат един, а на Metal — три.

Компанията въвежда и промени при доставката на физически карти — тя вече може да струва повече в зависимост от дестинацията.

По-високата оценка на Revolut донесе главоболия на служителите

По-високата оценка на Revolut донесе главоболия на служителите

Компанията ще трябва да компенсира тези от тях, които са придобили опции върху акции