Служителите на Revolut отдавна имат възможността да придобиват акции на компанията при по-ниски цени и без да плащат данък. И макар идеята да е добра, в последните седмици все повече от тях се оплакват от начина, по който финтехът, оценен на $5,5 млрд., управлява процеса, пише Sifted.

Източници на изданието разказват, че служителите получават опциите си със закъснение и нямат почти никаква яснота колко нови са натрупали от края на 2019 г. насам. Някои от тях изразяват недоволството си в Slack каналите на компанията.

Проблемът идва в особено неподходящо време. През април Revolut искаше да съкрати разходите си насред кризата, като предложи на служителите си възможност да заменят част от заплата си за опции за акции при съотношение 2:1 - тоест £1 от заплатата могат да бъдат заменени за £2 в опции.

Остава неясно колко служители са се възползвали от схемата, но желанието на Revolut да увеличи участието им, намалявайки разходите, изглежда допринася за недоволството, коментира изданието.

Revolut принудила 50 души да напуснат

Revolut принудила 50 души да напуснат

Компанията съкрати и още над 60 служители, а от началото на годината са си тръгнали и 9 високопоставени мениджъри

Причината за забавянето явно се крие в спор с данъчните власти на Острова относно оценката на дяловете. През февруари Revolut получи $500 млн. инвестиции от инвеститори, а през юли - още $80 млн., като така получи оценка от $5,5 млрд. Преди нови опции да бъдат раздадени на служителите, финтехът трябваше да отчете инвестициите пред данъчните, като така държавата да може да направи собствена оценка на стойността на бизнеса. Пандемията обаче значително забавила процеса, казва източник. Заради здравната и икономическа кризи се е наложило и Revolut да промени прогнозите си за финансовите резултати, които е забавило процеса допълнително. През миналата седмица компанията е събрала служителите си, за да разясни ситуацията.

Revolut използва възможността служителите ѝ да получават опции върху акции. Според законодателството служителите получават опции при пазарна цена към датата, в която са получени. След това те могат да бъдат упражнени, като в повечето случаи това не носи данъчно задължение.

В необичаен ход самите данъчни са повишили оценката си за цената на акциите с над 100 пъти - до £96,90 от £0,75 година по-рано. Промяната има значение служителите, които имат опции, тъй като данъчните определят и цената, която служителите трябва да платят, за да упражнят правото си за придобиване на акция. Значителното завишаване на оценката прави и упражнението далеч по-скъпо за служителите.

Отговорът на Revolut съставлява нова схема за раздаване на акции, според която компанията може да определи сама номиналната цена за придобиване, но в този случай служителите ще трябва да платят данък.

Revolut смята да компенсира този финансов удар с допълнителни акции на стойност £15 млн., според говорител, цитиран от Fintech Files.

Revolut утроява приходите и загубата

Revolut утроява приходите и загубата

Клиентите на финтеха достигат 13 млн.