Румъния очаква да добие първия природен газ от Черно море в средата на тази година, съобщи румънският премиер Николае Чука, цитиран от БТА. Очаква се да бъдат добивани около 1 милиард кубически метра газ годишно, което представлява 10% от годишното потребление на Румъния. За сравнение, на България са необходими около 3 млрд. куб. метра газ годишно.

"Първият газ от Черно море ще бъде добит от Black Sea Oil and Gas в средата на тази година и тогава ще разполагаме с допълнителен 1 млрд. куб. м годишно.

В периметъра Караджеле има надежди и се обсъжда, че първият газ ще бъде добит през 2024 г., а в периметъра Нептун Дийп не можем да се надяваме на добив по-рано от края на 2026-2027 г.", каза румънският премиер в предаване на обществената телевизия TVR1. Николае Чука коментира, че Румъния има късмет, че разполага с този особено важен ресурс в този момент.

Румънският премиер обясни, че макар в момента да има достатъчно газ за потреблението на населението и промишлеността в страната, все още е необходимо допълнително количество от около 20% от годишното потребление - от които 10% ще бъдат осигурени от добива от компанията в Черно море.

Предвижда се утре да се проведат разговори с българския министър-председател за завършването на интерконектора между Гърция и България, за да може да се ползва и втечнения газ. А той може да бъде доставен в Средиземно море и разтоварен на терминали в Гърция или Турция, посочи още румънският премиер.

България и Румъния са получили достъп до гръцкия терминал за втечнен природен газ в Ревитуса

България и Румъния са получили достъп до гръцкия терминал за втечнен природен газ в Ревитуса

Гърция играе ключова роля за сигурността на доставките на газ в ЕС