Revolut се разрасна бързо през четирите години, в които се предлага в Румъния. Днес северната ни съседка официално е вторият по големина пазар на дребно в света за британския финтех, съобщава Romania Insider, цитирайки изявление на компанията. Първото място е за Великобритания.

От Revolut заявиха още, че "Букурещ има най-високата концентрация на потребители на Revolut в ЕС, тъй като всеки трети жител в трудоспособна възраст използва услугите на онлайн банката".

Финтех приложението, което стартира в Румъния през май 2018 година, вече достигна 2 милиона клиенти на местния пазар.

"Преди четири години, когато официално стартирахме дейността си в Румъния, Revolut беше пионер с над 20 000 клиенти, които бяха открили нашето приложение още преди официалното навлизане на пазара", казват от стартъпа.

Revolut пуска нов вид продукт за плащане в цяла Европа

Revolut пуска нов вид продукт за плащане в цяла Европа

Първоначално дигиталната банка тества своя „продукт за отговорно плащане на вноски“, наречен Pay Later, в Ирландия

По онова време едва 9,7% от румънското население използва интернет банкиране, сочи официалната статистика. За четири години процентът на местните жители, използващи интернет за банкиране и финанси, се е повишил до 18,5%. Все още има място за растеж обаче, тъй като средното за ЕС за 2021 година е в размер на 58%.

В същото време Revolut в Румъния се превърна в една от най-добре представящите се компании, с приблизително 500 000 нови клиенти годишно. Типичният потребител на онлайн банката в страната е на около 36 години и живее в голям град.

Колкото до бизнеса, компании като Mega Image, Carrefour, Auchan, Lidl и Profi, бензиностанции като OMV, Petrom, MOL, Rompetrol, както и платформи за споделяне на автомобили като Bolt и Uber са търговците на дребно с най-голям брой транзакции на Revolut до момента.

Revolut пуска депозити в България през 2022 година

Revolut пуска депозити в България през 2022 година

Все още не са обявени условията по новия продукт

Що се отнася до инвестициите, броят на румънските клиенти, инвестиращи в криптовалути, се е увеличил със 140% през последните 12 месеца. Най-популярните токени са Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Cardano (ADA) и Skale (SKL).

Представителите на Revolut заявяват, че са в непрекъснат процес на иновации и че проектират нови продукти, адаптирани към глобалната цифрова инфраструктура, за да помогнат на клиентите да се ориентират безопасно и ефективно в света на финансите.

Основана в Лондон от Николай Сторонски и Влад Яценко през 2015 година, Revolut вече има над 18 милиона клиенти по целия свят. През декември 2018 година финтех компанията получи лиценз за банка Challenger от Европейската централна банка, подпомагана от Банката на Литва. През януари 2022 година Revolut стартира и като официална банка.

Revolut получи пълен банков лиценз от ЕЦБ

Revolut получи пълен банков лиценз от ЕЦБ

Почти €400 млн. са депозитите, а раздадените кредити достигат €12 млн.