Руската държавна интернет компания VK (бивша Mail.ru Group) разработва свое собствено приложение за запознанства, за да запълни дупката, оставена след излизането на Match Group, собственик на популярните приложения за запознанства Tinder и Hinge, от руския пазар.

Според всекидневника Vedomosti, позовавайки се на неназовани източници, близки до компанията, приложението може да бъде свързано директно с популярната социална мрежа VKontakte и може да бъде пуснато още през лятото на 2023 г. VK управлява и две други социални мрежи, Odnoklassniki и Moi Mir.

Решението на Match Group да напусне руския пазар дойде повече от година, след като президентът Владимир Путин нареди нахлуването в Украйна, което доведе до прекъсване на бизнес отношенията между Москва и множество западни компании. Основният конкурент на Match, Bumble Inc., блокира изтеглянията както в Русия, така и в Беларус през 2022 г., оставяйки потенциална пазарна ниша за новото приложение. Bumble притежава и популярното приложение Badoo.

Руското правителство изиска достъп до профила на всеки потребител в Tinder

Руското правителство изиска достъп до профила на всеки потребител в Tinder

Информацията ще се използва от службите за сигурност при необходимост

VKontake вече има интегрирана услуга VK Dating, която потенциално може да стане основа за новото приложение. През май 2023 г. кумулативната аудитория на VK Dating на годишна база е нараснала с 81% до 22,1 милиона уникални потребители, се казва в изявление на VK, цитирано от Vedomosti. Активната месечна аудитория на услугата е повече от 2,4 милиона души.

Анализатори, анкетирани от Vedomosti, VK Dating в момента страдат от опасения за поверителността на потребителите, които може да не желаят да свържат директно публичните си профили в социалните медии с приложение за запознанства. Създаването на самостоятелно приложение може да облекчи тези опасения и да позволи на VK да използва огромната си местна потребителска база, за да създаде силен конкурент на руския вътрешен пазар.

Сергей Виланов, анализатор на ускорителя Fintech Lab, каза пред Vedomosti, че отделянето на функционалността за запознанства в отделна платформа е логична стъпка и предположи, че успехът на ново приложение VK Dating може да зависи от справедливото ценообразуване на премиум услугите. VK трябва също да има способността да приема плащания от чужбина, за да привлича западни мъже към платформата, каза той.

Снимка 617459

Източник: Getty images

Анализаторите също прогнозираха, че чуждестранни приложения за запознанства като Tinder, Pure и Badoo все още ще се използват от онези руснаци, които търсят романтика в чужбина, докато VK може да грабне пазарен дял от Mamba, LovePlanet, FotoStrana и DrugVokrug, най-популярните местни приложения за запознанства.