Руското правителство изиска достъп до профилите на всички потребители на платформата за запознанства Tinder, което ще позволи на службите за сигурност в страната да виждат лични съобщения и снимки.

Организацията за регулиране на интернет правата в Русия Roskomsvoboda е съобщила, че приложението Tinder е било добавено към Регистъра на организациите за разпространение на информация (ORI) на 31-ви май.

Този регистър е от 2014 година, като включва 175 компании, до чиято информация правителството има достъп и се контролира от регулатора Roskomnadzor, пише Business Insider.

Включените имена в списъка трябва да предоставят при необходимост достъп до цялата кореспонденция на потребителите - аудио, видео и други материали. Тази информация се използва от Федералната служба за сигурност в Русия.

Регистърът с имена в онлайн пространството е част от закон 149-03 на Русия, който е концентриран върху елиминирането на екстремистко интернет съдържание.

От Tinder са отказали да коментират случая. Но съобщение на руската версия на сайта предупреждава, че приложението събира данни - текст, аудио и видео от чатовете на своите потребители.

"Ние можем да предоставим вашата информация, ако се налага за: подчинение на съдебни решения, съдебна заповед, разследване на държавата или други правоприлагащи органи; разкриване или предотвратяване на престъпление, както и за защита на потребител" се казва в съобщението на платформата.

Защо Путин иска "суверенен интернет" за Русия

Защо Путин иска "суверенен интернет" за Русия

Руският президент твърди, че се пази от САЩ, но всъщност иска да цензурира неудобния трафик

На 1-ви май президентът на Русия Владимир Путин е подписал документите за задвижване на процеса по изграждане на "суверенен интернет", който да се използва само от страната.

Групите за защита на правата на потребителите се опасяват, че така Русия ще стане като Китай и ще има високо цензуриран интернет, който служи и за наблюдение на гражданите.

Над 50% от руското население е против въвеждането на строга суверенна интернет инфраструктура.