В края на 2021 г. Русия стана третият по големина производител на пуешко месо в света след САЩ и Германия и се нареди на второ място в Европа, според консултантската агенция Agrifood Strategies, цитирана от finmarket.ru.

През 2016 г. Руската федерация заемаше 7-мо място в световната ранглиста на този бранш.

По актуализирани данни през миналата година във всички категории ферми в Руската федерация са произведени 400 хил. тона пуешко месо, което е почти два пъти повече от 2016 г. (226,47 хил. тона). Така Руската федерация изпревари Полша (363,1 хил. тона), Италия (297,84 хил. тона), Франция (297 хил. тона) - водещите производители на пуешко месо в Европа.

Сред всички производители на пуйка в света, Руската федерация отново показа рекорден темп на растеж (21,7% през 2021 г.), което я отличава на фона на намаляване на обемите сред значителна част от участниците в рейтинга.

Анализ на статистиката на ЕС, САЩ, Бразилия и Канада, както и информация за индустрията, събрана от агенцията, показва, че само Испания е показала лек инертен ръст от 3,3% миналата година. Германия остана на нивото от предходната година, като запази лидерството си в Европа на ниво от 441,374 хил. тона. В същото време Обединеното кралство и Франция - откъдето идва индустриалното отглеждане на пуйки - отбелязаха годината с рекорден спад на пазарите съответно с почти 20% и 10%.

Според класацията на агенцията производството на пуйка в САЩ също намалява - до 2,521 милиона от 2,606 милиона тона през 2020 година.

"Въпреки обективните трудности, пред които е изправен целия животновъден сектор в Русия през миналата година, отглеждането на пуйки не само най-накрая се оформи като отделна индустрия, но и даде възможност за поддържане на предлагането на вътрешния пазар на птиче месо на ниво от 2020 г., като компенсира намаляването на производството на пилешко месо", се казва в прессъобщението. "Това стана възможно благодарение на значителните инвестиции в индустрията от големи, средни и малки производители, непрекъснато нарастващата популярност на пуешко сред потребителите, както и разширяването на взаимодействието между доставчици и търговски вериги и купувачи на едро."

Агенцията припомня, че през май 2021 г. в Руската федерация беше създадена Националната асоциация на производителите на пуйки, която обединява повече от 80% от местните компании за отглеждане на пуйки и десетки компании, доставящи технологии, оборудване, фуражни съставки, ветеринарни лекарства, т.е. както и селски стопанства.