Американският Държавен департамент одобри продажбата на България на нови 8 изтребителя Ф-16 (F-16 C Block 70) и свързаното с тях оборудване на България, съобщи Ройтерс, като цитира съобщение на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона.

Агенцията, цитирана от БНР, обявява още, че е предоставила на Конгреса изискваните за сделката сертификати. Уточнява се, че става въпрос за 4 изтребителя F-16 C Block 70 и 4 F-16 D Block 70 aircraft, както и дълъг списък с оборудване и въоръжение за тях.

Общата цена за всичко се очаква да е максимум 1,673 милиарда долара.

Съобщението за потенциалната продажба е изискване на закона, посочва Ройтерс.

Главният изпълнител ще бъде "Локхийд Мартин". 

Темата бе коментирана и на брифинг на Пентагона. Попитан дали съобщението означава, че продажбата на самолетите Ф-16 цели замяна на самолетите МиГ, които евентуално България би изпратила на Украйна, говорителят Джон Кърби заяви:

"Няма да говоря от името на друга държава и определено ще оставя Държавния департамент да говори за продажбите на военна (техника) в чужбина. Но в същото време няма да правя заключения от съобщението." 

Кърби казва още, че няма да говори и за това какво друга държава "е склонна или има възможност да направи, от гледна точка на подкрепата си за Украйна." 

Новите изтребители ще подобрят способността на България да посрещне настоящи и бъдещи заплахи чрез предоставянето на възможност на българските военновъздушни сили да патрулират рутинно в Черноморския регион, отбелязват от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона.

Германия купува 35 американски бойни изтребители F-35

Германия купува 35 американски бойни изтребители F-35

Берлин планира постепенно да бракува остарелите бойни самолети Tornado

Франс прес отбелязва от своя страна, че одобряването на сделката дава възможност да се подсили българската военна авиация в момент, в който регионалната заплаха е нараснала заради руската инвазия в Украйна.

Миналата година стана ясно, че България преговаря със САЩ за доставката на тези осем изтребителя. Тогава беше подчертано, че страната ни ще настоява новите машини да бъдат плащани разсрочено, припомня БНР.

През 2019 г. България плати 1,3 милиарда долара за производството и придобиването на осем самолета F-16 Block 70. "Пакетът" за тях включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

Първите две машини по тази сделка трябваше да бъдат доставени през 2023 г., но заради пандемията се очаква това да стане със забавяне от около две години.