Консорциум между китайско дружество и фирма с холандско участие е сред трите кандидати за концесия на летището в Пловдив. Останалите две компании, подали документи за участие в търга, са "Силк роуд Пловдив Еърпорт" и "Консорциум Летище Пловдив", става ясно от съобщение на транспортното министерство.

Във въпросния консорциум участие има китайската HNA Airport Group, която влиза в инвестиционния конгломерат HNA Group, купил част от луксозната хотелска верига Hilton през миналата година. Корпорацията има участие и във веригата Radisson, а отскоро е и най-големият акционер в немската Deutsche Bank.

Китайци купиха 25% от компанията-майка на софийския хотел Hilton

Софийският хотел Hilton има нов съсобственик

Сделката ще бъде завършена в началото на 2017-а

Дъщерното дружество управлява 16 летища и е третата по инвестиции в авиобизнеса в Китай, става ясно от официалния сайт на фирмата.

Другата фирма в консорциума е "Пловдив Еърпорт Инвест", която е регистрирана в Холандия.

В "Консорциум Летище Пловдив" влизат "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) и автотранспортната компания ПИМК.

По информация на Капитал зад кандидатът "Силк роуд Пловдив еърпорт" стои изпълнителен директор от Швейцария - Урс Майстерханс. Участие в компанията има регистрираните у нас "Принц фон Пройсен Кепитъл Лимитед" и "Ви Ел Жи Консултинг", заедно с кипърската Pictet Capital.

Участниците в откритата процедура за предоставяне на концесия за аерогарата в българския град станаха ясни след отварянето на получените оферти, на което присъства и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Съсобственик в Hilton и Radisson стана най-големият акционер в Deutsche Bank

Съсобственик в Hilton и Radisson стана най-големият акционер в Deutsche Bank

През март китайският гигант HNA придоби 3% от акциите на банката

"Чрез отдаването на концесия на Летище Пловдив се цели да бъде привлечен финансово стабилен инвеститор с опит в управлението, експлоатацията и развитието на летища. По този начин ще бъде гарантирано бъдещето развитие на аеропорта", посочват в свое съобщение от ресорното министерство.

"Концесията ще спомогне за подобряване на съществуващата летищна инфраструктура, достигане на заложените международни стандарти и категории, генериране на трафик и развитие на търговските дейности в региона", допълват от ведомството.