Акции на енергийния гигант Aramco има намерение да пусне в продажба Саудитска Арабия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои неофициални източници. Според едно от цитираните лица, става въпрос за ценни книжа на обща стойност 10 милиарда долара. Очаква се това да се случи в началото на юни.

Акциите ще бъдат пуснати на стоковата борса в Рияд и ще се предлагат изцяло на пазарен принцип. Коментар от правителството не е получен, а от дружеството са лаконични, че подобна инициатива е изцяло в компетенциите на техните акционери, предава Ройтерс. Именно правителството остава най-големият акционер в Saudi Aramco с 90-процентен дял.

Източниците правят уговорката, че подготовката е все още в ход, затова и подробностите все още подлежат на промяна. Все пак, банки като Citigroup, Goldman Sachs и HSBC са предварително набелязани да управляват продажбата.

На фона на по-ниските приходи през първото тримесечие, породени от понижаването в цените на петрола и продадените количества, Saudi Aramco обяви, че все пак ще изплати дивиденти. Това стана ясно по-рано този месец, а сумата, която ще бъде разпределена под формата на дивиденти, е 31 млрд. долара.

Продажбата на акции се случва в контекста на мащабна реализация на правителствената програма Vision 2030. Тя стимулира ръста в частния сектор, като поставя специален акцент върху всички сектори, които са встрани от петролния бизнес.