Британско-холандският петролно-газов гигант Royal Dutch Shell от това тримесечие прекратява изплащането на дивиденти за акциите си, се посочва в прессъобщение на компанията.

Такава практика бе приложена и през 2015 година на фона на рязкото падане на петролните цени и намалявате на печалбите на компанията.

Освен това ръководството на Shell потвърди плановете си да изкупи собствени акции на сума не по-малка от 25 милиарда долара през периода 2017-2020 година.

От Shell също така подобриха прогнозите си по показателя свободен парични средства до 25 милиарда долара към 2020 година от по-рано очакваните $20 млрд., ако цената на петрола се задържи $60 или повече за барел.

Такива заявления показват, че петролните компании са преодолели кризата, отбелязват експертите. Това е станало благодарение на възстановяването на петролните цени и същественото свиване на техните разходи. Така например, друг голям играч в сектора - британската компания BP обяви миналия месец за изкупуване на свои акции за първи път от три години насам.