Apple най-вероятно няма да бъде изправена пред гнева на китайското правителство заради новите ограничения, които Вашингтон наложи над Huawei, смятат експерти, цитирани от CNBC. Мнението им идва въпреки заплахите от държавните медии.

Производителят на iPhone има добри отношения с Пекин, а индиректно, чрез производствените си партньори, дава работа на стотици хиляди души във втората най-голяма икономика в света. И това са фактори, които ще разубедят Китай да предприеме контрамерки срещу компанията.

В петък САЩ наложи нови ограничения, според които доставчиците на полупроводници на Huawei трябва да поискат лиценз от Вашингтон, за да продължат да го правят. Това важи за компании, които използват американско оборудване за производството. А именно такъв е случаят на TSMC, от която Huawei получава 98% от чиповете си.

Huawei: Оцеляване е ключовата дума за нас сега

Huawei: Оцеляване е ключовата дума за нас сега

Забраните на САЩ подкопават доверието в страната, американските компании и вериги за доставки, според компанията

Междувременно изданието Global Times, смятано за много близко до Комунистическата партия, заплаши с контрамерки, включително поставянето на някои американски компании в "черен списък". Не е ясно какво точно означава това и има ли други компании в него, тъй като той не е публичен.

Други мерки могат да включват ограничения или разследвания срещу американски компании като Qualcomm, Cisco и Apple, според изданието. Apple и Cisco отказват коментар, а Qualcomm не е отговорила на запитването.

Риск за китайските вериги за доставки и работни места

Производителят на iPhone е сред малкото американски технологични компании, които постигнаха успех в Китай през последните няколко години, като продажбите в региона формират 16% от общите през последното тримесечие.

Не само приходите от Китай са критично важни. Там се произвеждат и повечето iPhone, а страната е важна част от веригата за доставки на Apple. Foxconn, която извърша физическото сглобяване, дава работа на стотици хиляди души.

Макар че преместването на производството извън Китай не е лесна задача, американски технологични компании, включително Apple, търсят начин да го направят. Основните държави, към които те се насочват, са Индия и Виетнам. Миналата година компанията започна производството на AirPods във Виетнам и поиска от доставчиците си да се опитат да извадят между 15 и 30% от производството си от Китай.

Ако Пекин предприеме мерки срещу американските компании, то тя ще ускори преместването. А страната едва ли би искала да го направи.

Отношенията с Пекин

Apple успя да изгради и добри отношения с властите в Пекин, казва Пол Триоло, директор в Eurasia Group. "Не смятаме, че Пекин ще тръгне след Apple. Може да има опити за бойкот на бранда, но не и значим ход срещу гигант, който добри отношения и с местните правителства, и с Пекин", посочва той.

Това не е първият път, в който технологичната компания попада в центъра на скандал между Вашингтон и Huawei. Миналата година, след като китайската компания бе поставена в черния списък, някои китайци започнаха атаки в социалната мрежа срещу Apple и заявиха, че повече няма да купуват нейни продукти. Но не изглежда това да е имало ефект върху продажбите.

Какво ще направи Китай?

Вместо да тръгне след Apple, Пекин може да подгони други компании. "Въз основа на това, което досега казаха представители на властите, със сигурно ще има разследвания срещу американски компании за злоупотреба с монополно положение и за това дали отговаря на законите за киберсигурността. Така Пекин ще може от една страна да отговори на исканията на активистите в социалните мрежи, но от друга няма да влоши значително бизнес средата, особено за американските компании", казва Триоло.

Apple и Xiaomi блестят насред най-големия срив на продажби на смартфони в историята

Apple и Xiaomi блестят насред най-големия срив на продажби на смартфони в историята

Производителят на iPhone показа устойчивост в кризата и отчете ръст на приходите