Бизнесът на Huawei безсъмнено ще бъде засегнат от новото ограничение на Вашингтон, което ограничава продажбата на полупроводници на китайския технологичен гигант.

Настоящият председател Guo Ping заяви пред анализатори и журналисти, че компанията все още няма потенциално решение на тежката ситуация, но изрази увереност, че "скоро" такова ще бъде намерено.

Колко тежък е новият удар на САЩ по Huawei?

Колко тежък е новият удар на САЩ по Huawei?

И какви са възможностите пред компанията

По-рано от компанията заявиха, че САЩ се възползва от собствената си мощ в технологичната индустрия, за да унищожи чуждестранни компании. И това само ще подкопае доверието на международните компании в щатските технологии и вериги за доставки.

Huawei подчертава още, че през миналата година компанията е купила компоненти от американски доставчици за $18,7 млрд. И ще продължи да го прави, ако Вашингтон ѝ позволи.

От изнесените по време на събитието данни става ясно, че е увеличила разходите за запаси от компоненти със 74% до 167,4 млрд. юана ($23,5 млрд.), а разходите за развойна дейност са се повишили с 30% до 131,7 млрд. юана ($18,5 млрд.) Компанията е пренаписала и 60 млн. линии код и е инвестирала над 15 хил. човекогодини в развойна дейност, за да се справи с пречките, които поставянето ѝ в "черния списък" на САЩ създаде.