Последният ход на Съединените американски щати нанася особено тежък удар по китайския технологичен гигант Huawei, тъй като засяга двата най-големи бизнеса на компанията и предлага твърде малко възможности за реакция, пише CNBC.

Милиарди долари приходи са в опасност след последното решение на Вашингтон, според което чуждестранните производители, които използват американско оборудване за производство на чипове, ще трябва да получават лиценз, преди да могат да продават полупроводници на Huawei. Няма и индикации, че САЩ имат намерение да издават подобен лиценз на която и да е компания.

Huawei отказва коментар пред CNBC.

Вашингтон забрани на производителите на процесори да продават на Huawei

Вашингтон забрани на производителите на процесори да продават на Huawei

САЩ затяга хватката

Чиповете са критично важно за огромен дял от продуктите на Huawei - от базовите станции, нужни за 5G мрежите, до смартфоните. Китайската компания сама създава дизайна на процесорите чрез подразделението HiSilicon. Но реалното производство е дело на тайванската TSMC, една от компаниите, които ще бъдат сред най-засегнатите от новите правила. TSMC използва американско оборудване за производство на чиповете.

За своите смартфони Huawei създава серия процесори с името Kirin, които се използват в почти всички модели на гиганта. Проблемът е, 98% от тях се произвеждат от TSMC. Потребителското подразделение на Huawei е отговорно за 50% от общите приходи на компанията през 2019 г., като отчита продажби от $66,93 млрд.

Какви са възможностите пред Huawei?

Компанията ще трябва да намери начин да диверсифицира веригата си за доставки - задача, която обаче е изключително трудна, не само заради новите правила.

Huawei търсеше начин да направи това през последната година. През март Тим Данкс, мениджър в Huawei, базиран в САЩ, заяви, че компанията е продала 50 000 базови станции за 5G, в които няма американска технология. Но това е едва 8% от общия брой на продадените такива станции.

Huawei търси и китайски компании, които да произвеждат процесорите ѝ Kirin. SMIC, най-големият китайски производител на полупроводници по поръчка, е най-явният претендент.

Близкото до Пекин издание Global Times съобщи, че SMIC вече е започнала масово производство на чипа Kirin 710A, който ще намери място в марката Honor, собственост на Huawei. Този чип ще се използва само за един модел и не решава проблема на компанията за останалата част от портфолиото. Няма потвърждение от Huawei за информацията на Global Times.

Нещо повече, TSMC е на светлинни години пред SMIC що се отнася до технология, капацитет и мащаб, според Нийл Ша, директор в Counterpoint Research.

Най-мощният чип на Huawei, Kirin 990, е произведен на 7 нм технология, което се отнася до определени аспекти на самич чип. Този тип чипове са по-бързи, по-малки и по-енергоефективни, спрямо предходното поколение.

TSMC произвежда такива чипове от две години, а индустрията вече се готви да премине на още по-малки. Все още не е ясно кога SMIC ще започне да произвежда 7 нм чипове в мащаб. Така, дори и Huawei да иска да премести производството при SMIC, не е ясно дали производителят е способен да произвежда частите.

Samsung също може да произвежда подобни чипове. Но Huawei е най-големият ѝ конкурент.

Така бъдещето на Huawei и производството на нужните чипове остават загадка.