Администрацията на президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп въведе нови ограничения в износа в петък, които ще спрат достъпа на китайския производител на телекомуникационно оборудване и мобилни телефони Huawei Technologies Co. до чуждестранните производители на полупроводници, предава The Wall Street Journal.

Ограничението, накратко, забранява на чуждестранните производители на полупроводници, които използват американски софтуер и технология, от доставка на продукти на Huawei, освен ако не получат специален лиценз.

Промените дават власт на Департамента по търговия да забранят продажбата на чипове, произведени от TSMC, за подразделението HiSilicon на Huawei, което създава чиповете за компанията.

TSMC инвестира $12 млрд. в завод в САЩ

Третият най-голям производител на чипове в света изгражда завод за $12 млрд. в САЩ

Вашингтон бе притеснен, че американските технологични компании разчитат твърде много на веригите за доставки в Азия

Засега Huawei не е отговорила на исканията за коментар.

Преди година Департаментът по търговия постави Huawei в черен списък за компании, смятани за заплаха за националната сигурност. Така компанията загуби достъп до някои производители на полупроводници от САЩ, но по-късно същите намериха вратички в закона. Китайската компания обаче не може да ползва услугите на Google в мобилните си телефони.

Междувременно редакторът на китайското издание Global Times, близко до властта, заяви, че Китай вероятно ще отговори на удара и може да започне разследвания срещу Qualcomm и Apple, както и да спре покупката на самолети от Boeing.