Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TMSC) съобщи в петък, че ще изгради завод за полупроводници в Аризона, САЩ. Решението следва растящите притеснения в най-голямата икономика в света от зависимостта на технологичната индустрия от веригата за доставки в Азия, предава CNBC.

Проектът ще струва $12 млрд. и TSMC твърди, че той ще създаде директно 1 600 работни места. Планира се строителството да започне през 2021 г., а производството през 2024 г. Това ще бъде вторият завод на тайванската компания в САЩ на най-големия производител на чипове по поръчка в света. Производителят не съобщи дали и каква финансова помощ ще получи от правителството. Самият завод ще бъде сравнително малък за мащабите на компанията.

Заводът ще произвежда основно 5-нм чипове, най-модерните, бързи и енергоефективни в индустрията. TSMC е третият най-голям производител на чипове след Intel и Samsung.

Вашингтон се притеснява все още повече от зависимостта на американските технологични компании от сложната верига за доставки, голяма част от която е в Азия. По-рано администрацията на държавния глава обмисляше правила, според които компаниите, които използват американско оборудване за производство на чипове, да искат лиценз преди да могат да работят с Huawei. Това би засегнало и TSMC. Надеждите са, че отварянето на нов завод - и то в щата Аризона, който е политически важен за Тръмп, ще помогне на компанията да убеди администрацията да не прокарва новите правила.

В момента САЩ представлява 13% от общия производствен капацитет за чипове в света, колкото и през 2015 г. В същото време Китай повишава своя дял с 4 пр. п. до 12%.

Вашингтон и Intel в борба срещу зависимостта от Азия

Вашингтон и Intel в борба срещу зависимостта от Азия

Политици, бюрократи и мениджъри мислят как да преобърнат тенденцията и да зависят по-малко от Тайван, Китай и Корея за най-мощните и модерни чипове