Администрацията на американския президент и компаниите за производство на полупроводници търсят начин да ускорят изграждането на нови заводи за чипове в САЩ на фона на растящите притеснения от зависимостта на индустрията от Азия, пише The Wall Street Journal.

Изграждането на модерни заводи в САЩ ще придаде нов облик на индустрията и ще представлява рязък завой след десетилетия на експанзия в Азия, коментира изданието. Притеснението на мениджъри и политици в САЩ от зависимостта на индустрията от веригите за доставки в Азия не са от вчера, но пандемията показа колко крехка е настоящата стратегия.

Най-много притеснения има за Тайван - остров, който е под самостоятелно управление, но който Китай смята за свой. Той е и домът на TSMC, най-големият производител на чипове по поръчка и една от само трите компании, които могат да произвеждат най-модерните и бързи чипове.

Представители на администрацията водят преговори с Intel Corp., най-големият американски производител в индустрията, както и с TMSC, за изграждането на заводи в САЩ, пише WSJ, цитирайки кореспонденция и свои източници."Сериозни сме за това", казва Грег Слейтър, вицепрезидент на Intel. "Смятаме, че възможността е добра и моментът е подходящ".

TSMC е разговаряла с представители на департаментите по търговия и отбрана, както и с Apple - един от най-големите ѝ клиенти, за изграждането на завод в САЩ. В официално изявление компанията казва, че е отворена към идеята да изгради завод в чужбина. "Правим оценка на подходящи места, включително в САЩ, но засега нямаме конкретен план".

Администрацията е заинтересована да помогне и на корейската Samsung Electronics, която вече има завод в Тексас, да разшири дейността си.В доклад от 2019 г. Пентагонът посочва, че дигиталната икономика на САЩ зависи изцяло от Тайван, Китай и Южна Корея. В него се посочва, че именно Тайван представлява голям риск.

В САЩ вече има десетки заводи за чипове, но от тях само Intel е способна да прозвежда най-модерните, мощни и енергийноефективни такива. Компанията произвежда чипове най-вече за себе си, а не по договор за други компании. TSMC и Samsung също са способни да произвеждат такива чипове. Редица щатски компании, включително Qualcomm, Nvidia, Broadcom, Xilinx и AMD, разчитат на TSMC.

Паралелно с подпомагането на щатската индустрия, администрацията на Тръмп обмисля и как да попречи на китайската, като скоро се очакват нови търговски ограничения. Възможно е дори достъпът на китайския гигант Huawei до TSMC да бъде забранен. Президентът Доналд Тръмп вече е одобрил подобен ход, но Департаментът по търговия изчиства детайлите.