Петролната индустрия в Норвегия отдавна се надява да пробие в арктическите острови Лофотен, където се смята, че има милиарди барели петрол. Но по всичко изглежда, че и този път ще си остане само с надеждите, разказва Bloomberg.

Компаниите, които добиват петрол, твърдят, че достъп до островите може да се окаже ключът към запазването на сегашните нива на производство на нефт и газ, които, според прогнози, се очаква да намалеят сериозно. От 2004 г. насам те са спаднали с 12%.

Правителството изчислява, че на Лофотен може да има до 1.3 милиарда барела петрол. Изчисления на Konkraft обаче посочват числото от 3 милиарда долара.

Ако се окаже, че става въпрос само за петрол, а не и за газ, то приходите могат да достигнат 65 милиарда долара според сегашните цени.

Разрешаването на добива на острова има подкрепата от двете най-големи партии, синдикатите и бизнеса. Гръб на индустрията обаче обръщат все повече от обикновените норвежци и решението не може да мине без гласовете на по-малките партии, които пък са непоколебими в желанието си да блокират подобна възможност.

Причината затова е, че районът е природно чудо. Водите край архипелага са дом на най-големият корален риф в студени води в света и място, на което се хранят около 70% от рибите от Норвежко и Баренцово морета. На островите се намира и най-голямата колония от морски птици.

Опонентите на добиването на петрол в този район твърдят, че едно евентуално разливане би имало катастрофален ефект.

Стои и въпросът дали ще има нужда от петрола, който се намира там. Цените на енергията от възобновяеми източници намалява, а Exxon Mobil и ОПЕК завишиха оценките си за продажбите на електрически автомобили. Така големите петролни компании започнаха да предричат, че пикът на търсене на нефт ще бъде достигнат още през следващото десетилетие.

Производството на петрол в Норвегия отговаря за около 12% от икономиката на страната и в индустрията работят почти 200 000 души.

Очаква се решението на казуса да бъде намерено след парламентарните избори.