Шведската компания, специализирана в търговско и индустриално хладилно оборудване, както и отопление, вентилация и климатизация Beijer Ref e подписала споразумение за придобиване на 70% от акциите на българската компания Condex, с опция за придобиване на останалите акции. Condex е водещ дистрибутор на климатични системи в България със седалище в София и има годишен оборот от приблизително 350 милиона шведски крони (58.9 млн. лева) с добра доходност.

Основана през 1993 г., Condex е официален вносител за България на климатици MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES, Япония, прецизна климатична техника STULZ, Германия. През последните години компанията има много добър доходоносен ръст на продажбите. В компанията, която е семейна собственост, работят 41 души.

Снимка 622050

Източник: Condex

Beijer Ref е международна група със 143 дъщерни дружества в Европа, Северна Америка, Африка, Азия и Океания. Годишните продажби са приблизително 22.6 милиарда шведски крони (3.8 млрд. лева) в 44 страни.

Водещ играч на световния пазар на климатици придобива 55% от Тошиба Кериър Корпорайшън

Кой ще произвежда климатиците Toshiba?

Очаква се КЗК да извърши оценка на концентрацията

През април 2023 г. страните са подписали обвързващо споразумение. Плановете са поглъщането да се осъществи през лятото на 2023 г. Очаква се придобиването да има незначително положително въздействие върху резултатите и позицията на Групата.

Кристофър Норби, главен изпълнителен директор Beijer Ref, коментира:

"Имаме удоволствието да приветстваме Condex в семейството на Beijer Ref, когато навлезем на българския пазар. Те имат страхотен опит и очакваме с нетърпение да продължим успешното пътуване на Condex заедно с Beijer Ref."

Гърция раздава €100 милиона за нови хладилници и климатици

Гърция раздава €100 милиона за нови хладилници и климатици

Подмяната на уредите с по-нови ще пести пари и електроенергия, като в същото време ще намали и вредните емисии

Във връзка с предстоящата сделка в Комисията за защита на конкуренцията е образувана преписка,с която Комисията се уведомява за намерението на двете компании да осъществят концентрация посредством придобиване на контрол по смисъла на Глава V от ЗЗК. Очаква се решението на регулатора.

Снимка 622051

Източник: Condex