Правителството в Гърция е заделило €100 милиона за нова програма, която цели да помогне на 200 хил. домакинства да подменят старите си хладилници, фризери и климатици с нови уреди с по-висока енергийна ефективност, пише в-к Kathimerini. Очаква се програмата да влезе в сила от средата на годината, а държавата да покрива между 30 и 50 процента от стойността на новите уреди, в зависимост от доходите на домакинствата.

Министърът на енергетиката и околната среда Костас Срекас заяви, програмата може да бъде разширена, стига да има достатъчно интерес към нея.

Министерството изчислява, че ще бъдат подменени 380 хил. стари електроуреди. След което всяко домакинство ще консумира с около 1 000 киловатчаса електроенергия по-малко годишно, което представлява около 20 процента от средното потребление. Те ще пестят по €150-€300 годишно от сметки.

На държавно ниво ще има нужда от 209 хил. мегаватчаса по-малко електроенергия, което ще намали емисиите от въглероден диоксид със 126 хил. тона годишно. Нещо повече, страната ще внася по-малко природен газ и петрол, с което се очаква да се спестят между €15 млн. и €27 млн. годишно.

Намаляване на ДДС

Министерство на финансите пък съобщи, че разглежда всички възможности за намаляване на данъчната тежест, като най-вероятно ще свали ДДС върху храните. Засега няма крайно решение.

По-рано миналата седмица Атина съобщи, че сваля и с 13 процента данъка върху жилищата.