Дни преди края на жътвата на маслодаен слънчоглед България отчита много добра реколта, която е с 15% по-голяма от прибраното по същото време на миналата година. Последните данни на Министерството на земеделието показват, че към 29 септември т.г. в хамбарите са влезли 1 934 895 тона маслодайно семе от ожънати 8,5 милиона декара. Общо през пролетта бяха засети малко над 9,1 млн. декара, припомнят от ведомството.

Големият проблем е, че тази продукция не се изкупува, тъй като през лятото рафинериите и търговците напълниха складовете си с украински слънчоглед, който уж беше предназначен за други държави в ЕС и за трети страни, нуждаещи се от тази суровина, коментира sinor.bg.

Родните фермери са на прага да продават семето на безценица, но това ще ги тласне към фалити, защото есенната сеитба като никога досега ще бъде тройно по-скъпа заради цените на торовете и горивата.

Как при тази ситуация проблемът със свръхпредлагането на семе ще бъде решен, засега никой не може да предвиди.

Докато жътвата на слънчогледа е пред края си, при царевицата прибирането все още не е приключило, сочи земеделската статистика. Към края на септември са прибрани 1 674 347 тона царевица от 3,5 млн. дка, съставляващи 66,4% от засетите площи. Спрямо същия период на миналата година добивите от декар са по-ниски с цели 16,7%. Затова и очакванията са за по-слаба реколта през тази година.