Българският производител на медни продукти "София Мед" ще разшири дейността си с финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на 25 милиона евро или близо 49 милиона лева. Това става ясно от официално съобщение на финансовата институция.

В него се посочва, че към този заем ще бъде отпуснато финансиране и от няколко търговски банки като част от по-дългосрочен пакет финансиране в размер на общо 85 милиона евро или над 166 милиона лева.

Целта е тези средства да бъдат използвани за разширяване на капацитета на дружеството и ще бъдат насочени към производството на продукти с по-висока добавена стойност. Освен това финансирането ще бъде използвано в подкрепа на научно-изследователската дейност на компанията.

В допълнение от ЕБВР посочват, че от производителя ще търсят партньорство с технологичен лидер в областта на специалните сплави, като целта е той да придобие неговото ноу-хау.

"София Мед" произвежда различни медни продукти, като листове, ленти, компоненти, тел и други. Те се използват в строителството и промишлеността. Над 95% от продукцията на компанията е за износ, като повече от 70% от него е за Европейския съюз (ЕС).

Компанията е собственост на гръцкия холдинг "Виохалко", която у нас ръководи още "Етем България" в София и "Стомана" в Перник. Последната е базирана в Белгия, като под нейно ръководство са обединени различни металообработващи компании в Европа.

Производството на "София Мед" е разположено на площ от 250 000 квадратни метра в столицата и е разделено на три производства. Дружеството е сред най-големите в страната по приходи, като тези за 2017 година възлизат на 830 милиона лева.